Afte Information från Fråga Helhetsdoktorn

 
 
Introduktion

Munhålepastan

Bedövningsmedel

Råmjölk

Longovital

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
Afte är en sjukdom som innebär blåsor i munhålan som sakta växer, brister för att sedan utvecklas till vallartade, ofta mycket smärtsamma sår. Den omgivande slemhinnan är inflammerad och ofta ilsket röd. Tillståndet är vanligt och man räknar med att ungefär var 5: person drabbas av sjukdomen  Vissa drabbas bara vid ett tillfälle medan andra kanske har blåsor som finns där mest hela tiden under månadslånga perioder.  I vanliga fall varar tillståndet en vecka. Förändringarna kan engagera hela munnens insida men den är vanligast på läpparnas insida i anslutning till tändernas läge. Immunsystemet är inblandat och vi behandlar sjukdomen med metoder som man brukar vid de övriga autoimmuna sjukdomarna. Infektioner kan utlösa eller förvärra tillståndet och man ska se till att man har en god grundhälsa och i en sådan ingår naturligtvis en god munhälsa. 

Medel som motverkar bakterie och virusinfektioner som drabbar munhålan har ibland effekt på afte. I vissa fall har man fått effekt med Zovirax (acyclovir) som man kan använda mot herpesutslag på läpparna. Vissa tandläkare rekommenderar att man använder tandkrämen Zendium eftersom den är mildare och inte löser upp det skyddande slemlager som fungerar som barriär på slemhinnan i munnen. Den autoimmuna reaktionen kan dämpas med "vanliga" mediciner och Andolexgurgellösning har använts liksom kortisonsalva av de typer som kan strykas på slemhinnan. Kamomill som extrakt eller te liksom pepparmyntte är användbart. Vid svårare former kan man använda sig av kortisonkurer med tabletter och tips att fasta och de övriga medel som man rekommenderar vid svår reumatoid artrit kan vara värt att satsa på även vid munsår.

Munhålepastan:
Kenacort®-T Patientfass finns recepfritt i mindre förpackning och kan provas tillsammans med den överiga behandlingen. Det är dock en symtomatisk lokal behandling men vissa personer får god lindring så man kan alltid prova några tuber
I Danmark har man även provat att ge antibiotika direkt i munnen i form av Tetralysalkapslar som man slammar upp och sedan sköljer med under några dagar. Antioxidanter som tillskott kan användas och det vid Sjögrens Syndrom testade Longovital har visats ge postitiv effekt. Echinacea Purpura eller på svenska röd solhatt kan stärka kroppens försvar mot bakterier och virus och på sammas sätt som det kan vara effektivt att ta extraktet i form av Echinagard eller Echinaforce vid förkylningar kan det provas vid utbrott av afte. 

Bedövningsmedel:
Vill man dämpa symtomen kan man använda lokalbedövningsmedel för tillfälligt bruk.
Ges efter läkareordination. T.ex. 
Xylocain Viskös http://www.patient-fass.nu/PFass/00130069.htm
 
 Råmjölk, colostrum

Råmjölk, i naturlig form eller kanske mera lättillgängligt i form av kapslar eller tabletter är värdefulla vi flera olika åkommor i hela mag-tarmkanalen. Munnen är ju en del av mag-tarmkanalen och flera av de komplementärmedicinska medlen som används för att förbättra funktionen i magen kan provas även vid afte. Föreutom vid afte är råmjölken användbar även vid Sjögrens syndrom och vid lichen.

Referens:  Oral findings in patients with primary Sjogren's syndrome and oral lichen planus--a preliminary study on the effects of bovine colostrum-containing oral hygiene products. 1: Clin Oral Investig 2002 Mar;6(1):11-20 
 

CURAMED - HALSTABLETT MED RÅMJÖLK

I hundratals år har våra förfäder använt sig av råmjölkens välgörande egenskaper. Råmjölk är också den viktigaste ingrediensen i nya CuraMed Hals, naturens egen halstablett.
På några få år har CuraMed Hals blivit den i särklass mest efterfrågade av alla halstabletter på apoteken i Norge. Marknadsförs av: 
Cederroth AB, 08-590 963 00.
 

Curamed halstablett från Bodystore
Curamed halstablett från Hälsosamt
Curamed halstablett från 
 Long o Vital 

Ett av Nordens äldsta och mest beprövade kosttillskott. En Dansk medicinsk studie visar att LongoVital kan öka antalet vita blodkroppar och ha positiv effekt vid afte. Innehåller sex olika viktiga läkeörter med naturligt förekommande mineraler och spårämnen. I kombination med de viktiga A, B, C, D och E hjälper dessa kroppen att bygga 
upp sin kraft. Frågor och Svar

Fråga:,
 Kan du ge mig ett råd ang min son, som lider väldigt av sina afteblåsor i munnen. Vad finns att göra? Han har någon eller några blåsor för det mesta, ev någon veckas uppehåll.
 NN
Svar: Afte är små sår i munslemhinnan på eller nära tungan. De orsakas sannolikt av virus men det kan vara ett samband med födoämnesallergier också. Ofta har man en påverkan på immunsystemet och försämras vid stress och vid hormonella förändringar. Om han är i "prepuberteten" går det sannolikt över när han blir äldre men det kan ju vara några år kvar som kan vara problematiska. Ibland förekommer vissa sjukdomar som har med immunsystemet att göra t. ex Crohn´s sjukdom, atrofisk gastrit med B12 brist, coeliaki (glutenkänslighet), järnbrist och andra mineralbrister. Selen är ett mineral som de flesta barn har för litet av och det orsakar inte bara växtvärk utan har sannolikt också effekter vid afte. Longovital är ett kosttillskott som påstås ge effekter vid afte och det finns studier som visar effekt. Kosttillskottet rekommenderas av vissa tandhygenister. Tandkrämen Zendium har hjälpt en del. Det finns receptfria dämpande medel och receptbelagda bedövningslösnigar och Andolex. Det kan vara bra att stärka tarmfloran med naturliga filprodukter och syrade grönsaker. Kamomillte och tea-tree oil kan provas som lokal behandling. Se mera under:
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv21.htm Antioxidantpyramiden
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv22.htm Infektion
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv3.htm Influensatips
http://www.helhetsdoktorn.nu/lista.htm#IMMUNFÖRSVARSTÄRKANDE
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv2.htm Selen
http://www.helhetsdoktorn.nu/vitamin.htm

BDFråga
Jag lider av svår afte och har alltid en eller flera blåsor inne i munnen. Det gör fruktansvärt ont och jag  känner mej svullen och spänd i hela käkpartiet och får huvudvärk.  Har provat allt möjligt genom åren; aloe vera, olika vitamintabletter, grönsaksdrycker etc. Det enda jag hittat som åtminstone tillfälligt lindrar smärtan är echinaforce-droppar. Har hört att afte kan bero på tarmproblem, förgiftning och dåligt immunförsvar. Att det kan ha hormonella orsaker och att hormonspiral kan hjälpa.
NN

Svar:
Jag ska väl skriva en del under hudsidan om afte för det kommer
en del frågor. Om jag publicerar något så är det oftast när flera
frågar och då kan man skriva ihop en del svar så att identiteten
försvåras. Eventuellt kommer kommande text att likna svaret som
Du får nu men det blir nog några tillägg när kunskapen har
samlats ihop ytterligare. Afte är små sår i munslemhinnan på eller nära tungan. De orsakas sannolikt av virus men det kan vara ett samband med födoämnesallergier också. Ofta har man en påverkan på immunsystemet och försämras vid stress och vid hormonella förändringar. Om Du hormonbehandlar så kan det då har en positiv effekt men det är svårt att lova något. Ett alternativ är att fasta och att sedan äta en kost som är rik på groddar och soja. 

Ibland förekommer vissa sjukdomar som har med immunsystemet att göra t. ex Crohn´s sjukdom, atrofisk gastrit med B12 brist, coeliaki (glutenkänslighet), järnbrist och andra mineralbrister. Selen är ett mineral som de flesta har för litet av och det orsakar inte bara växtvärk utan har sannolikt också effekter vid afte. Longovital är ett kosttillskott som påstås ge effekter vid afte och det finns studier som visar effekt. 
Kosttillskottet rekommenderas av vissa tandhygenister. Tandkrämen 
Zendium har hjälpt en del. Det finns receptfria dämpande medel och
receptbelagda bedövningslösnigar och Andolex. Det kan vara bra att stärka tarmfloran med naturliga filprodukter och syrade grönsaker.
Kamomillte och tea-tree oil kan provas som lokal behandling.
I ditt fall kan mycket väl tarmfloran vara rubbad och var försiktig
att blanda socker med den mera hårdsmälta maten och undvik raffinerade kolhydrater. Mycket syrat och med tillskott av nyttiga bakteriepreparat kan rekommenderas.
BD Produkter som förebygger
 De flesta av oss tänker enbart på tandborstning när vi tänker på förebyggande egentandvård. Den är viktig för tandköttets hälsa, men är övervärderad för tandhälsan. Hål i tänderna orsakas av en kemisk process som kan påverkas av en lång rad produkter som finns tillgängliga i dagligvaruhandeln. Problemet är att ingen produkt passar alla individer. Läs mera på http://www.swedencare.se/


Tillbaka till Helhetsdoktorn
Bertil Dahlgren
Uppdaterad 030303