Hemorrojder, behandlingstips, egenvård och komplementär behandling
 
 
Introduktion

Behandling
Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
 

Hemorrojder

Sjukdomen är vanlig och man räknar med att kanske upp emot hälften av europas befolkning lider av tillståndet i mer eller mindre uttalad grad. Livsstilsfaktorer som stillasittande spelar sannolikt roll för tillståndet men det finns även ärftliga faktorer. 
Om man misstänker hemorrojder är det viktigt att söka läkare för att få en korrekt diagnos för cancer i ändtarmen måste uteslutas först innan man behandlar, t.ex. med svartkummin. 

Sjukdomen yttrar sig genom att ändtarmens blodådror utvidgar sig. Man kan dela in den i 2 olika grupper:
 

  • Yttre 

  • Dessa ligger strax utanför ändtarmen under slemhinnan eller huden. Denna form kan ge en blödning i anslutning till tarmtömnigen då en blodåder kan brista. En bristning som stannar kvar under huden kallas analhematom. Detta tillstånd är ofta starkt ömmande och en svullnad uppenbarar sig i anslutning till öppningen.
  • Inre

  • Den inre former ligger under tarmslemhinnan och kan ses när man gör en undersökning med rörformade instrument, ett vanligt förfarande på våra allmänmedicinska mottagningar. De inre kan bli stora och även tränga fram genom ändtarmsöppningen. Symtom uppstår då ätt som klåda, flytningar och blödning. Denna form kan även ge upphov till ett besvärligt och smärtsamt tillstånd, den sk inklämda hemorrojden. En blödning uppstår då i området i samband meda att hemorrojden pressas ut genom öppningen i samband med tarmtömning. Tillståndet är ofta mycket smärtsamt och åtgärdas vanligen genom en akut operation.
Behandling

Komplementär: En bra tarmfunktion som minskar risken för förstoppning är fördelaktigt. När besvären har uppstått finns det flera växtmedel som har sammandragande och lindrande effekter. Om åderbråcken är ett led i ett generellt tillstånd med sk venös insufficiens kan man använda hästkastanjextrakt-tabletter. 

Svartkummin har använts länge inom arabisk folkmedicin och ett extrakt finns i Anusalve. Anusalve används i Danmark men inte i Sverige.Eteri
En salva med eteriska oljor, alun och aloe vera. Sammandragande och lindrande vid irritation och inflammation.
Användningsområde:  Ben och stjärt. Berörda områden smörjes in två gånger per dag vid behov. Salvan är trögflytande för att möjliggöra en bra applicering och samtidigt mycket dryg.

Aktiva ingredienser:
Namn Funktion
Alun Sammandragande
Aloe Vera Hjälper mot olika hudproblem. Fuktighetsbevarande.
Citronolja Eterisk olja från citron, ger friskhet och fräschör. Renande.
Cypressolja    Sammandragande och stillande.
Hästkastanjextrakt  Sammandragande och stärkande.
Lavendelolja Regenerar hud och understödjer hudens egen förmåga att bilda ny vävnad.
Svartkumminolja Motverkar hudirritationer, renande.
Tea-tree olja  Renande. Kan lindra klåda.
Tistelolja Innehåller en hög halt av den näringsrika fettsyran linolsyra som ger mjuk och smidig hy.

En mindre teststudie har utfört på Eteri. Studie

Konventionell: hemorrojdstolpiller eller hemorrojdsalva från apoteket kan prövas, Kirurgen kan behandla med en speciell form av gummiband som appliceras kring hemorrojden  Injektionsbehandling, då hemorrojden injiceras med ett skleroserande medel (Se sidan injektionsbehandling) används ibland. 

 


Frågor och svar


 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2014-12-17