Molkosan, tips om användning från Fråga Helhetsdoktorn
 
 
Introduktion

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion  Molkosan
 

Molkosan är ett livsmedel som bereds genom att ett koncentrat av färsk ostvassla fermenteras ”mjölksyras” så att den näringsrika mjölksyran bildas. Den tillverkas i Schweiz där man får mjölkvassla från kor som betar på näringsrika alpsluttningar. Detta säkerställer ett bra näringsutgångsläge och vid en fermentering bildas dessutom nya näringsämnen med antioxiderade, ”cellskyddande”  verkan mm.

Det är ett livsmedel som har hälsobringande egenskaper. I vår moderna västerländska kost får vi mindre nu av fermenterade födoämnen jämfört med våra förfäders kost och då kan Molkosan vara ett av alternativen när man vill berika kosten. 

Den är rik på mjölksyra i den naturliga formen och mjölksyran som är en svag, organisk syra som har egenskapen att den verkar buffrande i kroppen. Buffring innebär att den kan balansera både för mycket och för litet magsyra. Ibland kan det vara svårt att avgöra om vi har för mycket eller för litet av magsyran vid olika former av besvär och då är Molkosan ett klokt första val. Det hjälper både vid magkatarr och halsbränna men även när vi har svårt att smälta maten med ofta gasbildning, lös mage och förstoppning som problem. 

Näringsinnehållet är koncentrerat och det ger ett kalktillskott men även kalium, fosfor och andra mineraler.
Mjölksyra i mag-tarmkanalen verkar som ett prebiotikum, dvs ett ämne som bidrar till växt av de naturliga tarmbakterierna. Ett intag kan därför förutom att förbättra själva näringsupptaget även ge ett skydd mot tarminfektioner och maginfluensor.
Speciellt nu under vintertiden när det finns många virus som hotar kan det vara klokt att stärka matsmältningen, tex. genom att regelbundet inta extra mängder av
mjölksyrade produkter. 

Bra även för de med övervikt och det “metabola syndromet”

När man har förbättrat matsmältningen och fått ett mera naturligt surhetsvärde, pH, kan de sockernedbrytande enzymerna arbeta på ett mera normalt sätt. 
Då motverkas blodsockersvängningar och det är till fördel för de flesta människor men speciellt de som har diabetes och de som vill gå ner i vikt och som har problem med sockersug.

Molkosan är även mångsidigt och kan användas som ren smakförbättrare och i dressingar där den kan ersätta ättika, äppelcidervinäger mm. På så sätt får man i sig ännu mera av de nyttiga ämnena på ett naturligt sätt.

Även i husapoteket används mjölksyra för utvärtes bruk. Dess innehåll av mjölksyra gör den uppmjukande på hudcellerna och den har använts i folkmedicinen som ett medel vid småsår och kvisslor (spädd med 4 delar vatten) samt vid insektsbett. (outspädd) Huden har ett naturligt bakterieskydd och det ska man störa så lite som möjligt. Mjölksyran ger en stabilisering även av hudens pH i lätt sur riktning vilket är hudens naturliga pH.

Även vid problem med håret kan det användas för sköljning, då utspätt med 10 delar vatten.
 

Mjölksockret, laktosen är omvandlad redan till mjölksyra till största delen och de som är laktoskänsliga tål därför Molkosan.
Det kan dock finnas äggviteämnen kvar som de som är kraftigt mjölkallergiska mot kan reager på och därför ska dessa personer vara försiktiga.

Bra även vid ”stressmage”

Vårt tarmsystem styrs till en del av reflexer och när vi stressar samt lever oregelbundet så kan denna nervstyrning fungera sämre. Genom att koppla av en liten stund före måltiden och nyttja tiden till att blanda en liten drink med Molkosan kan man motverka detta tillstånd som även kallas colon irritabile eller irritabel tjocktarm.

Recept:
Före måltiden kan man ta 1 tsk Molkosan i ½ glas vatten 10-20 min före för att så att säga "förbereda" matsmältningssystemet på att maten kommer.
 

Funktion i kroppen

Buffrande, dvs balanserande, se ovan.
Prebiotiskt.
Näringstillförande.

 Våra förfäder hade ett betydligt större intag av mjölksyrade livsmedel än vad vi har idag och detta förhållande har misstänkts bidra till den ökande förekomsten av allergier i västerlandet.
 

Vår stenålderskost innehöll betydligt mera syrade produkter och mjölksyra än vad dagens kost gör. 

Vid slidkatarr
Slidkatarr orsakas av en kombination av flera olika bakterier, bl a Gardnerella vaginalis och Mobiluncus. De flesta kvinnor har alltid en liten mängd av dessa bakterier i slidan. De nyttiga mjöksyrebakterierna skall dominera bakteriemiljön i slidan. Laktobacillerna bekämpar de bakterier som ger bakteriell slidkatarr. Rubbas miljön t.ex. p.g.a. överdriven hygien eller vid menstruation kan laktobacillerna försvinna och därmed får de andra bakterierna möjlighet att växa till och ibland ge besvär. Genom att återställa surhetsgraden ger man återigen underlag för en hälsosam bakterieflora. Molkosan har traditionellt använts vid slidsköljning och ytlig baddning. Recept:
 

  • 1 liter kamomillavkok
  • 3-4 msk Molkosan
Detta ger inte de problem som man ofta får vid tvåltvättning.
 

Vid problem med hälsan kan man använda Molkosan vid flera tillstånd:

Både yttre och inre hälsoproblem kan man förbättra och det är såldes behändigt att ha en flaska hemma. Om man ställer den i kylskåpet, skafferiet eller i husapotekslådan är egentligen en formsak.

Sammanfattningsvis är Molkosan ett livsmedel med en bred avändbarhet inom egenvård och det rör sig om ett hälsolivsmedel och inte något naturläkemedel. 
 

Ett citat från Hippokrats som har kallats läkekonstens fader: 
"Låt maten bli din medicin och medicinen din mat

 

Frågor och svar


 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2006-03-03