Hälsosemester, tips nr 25 från Helhetsdoktorn


Solning. I norden har vi en relativt kort period med riktig sol. I vårt moderna samhälle får huden sällan chans att vänja sig vid solen på ett naturligt sätt. Ett bra sätt att skydda solen är med solkrämer och solskyddsmedel. Tyvärr har de flesta krämer och skyddsmedel innehåll av substanser som har ifrågasatts ur säkerhetssynvinkel.

Det heller inte bra att använda en för tät solskyddskräm. Vi behöver  sol på huden för att kunna tillverka D-vitamin
Rosenserien har en ny kräm med miljömärkning med Svanen som också är ekologiskt certifierad. Sunscreen with Carotene.


Läs mer här

Solkräm



    Solat för mycket? Naturläkemedel kan hjälpa!
    Stark värme kan ge hjärnskador  Soldyrkare se upp!
       Inte nog med den flod av cancervarningar som i semestertider sköljer över alla soltörstande svenskar, nu har
    forskarna dessutom funnit att för mycket sol kan orsaka hjärnskador.
       - Det kan handla om skador som förlamning, känselbortfall och psykiska förvirringstillstånd. I själva verket påminner
    skadorna mycket om de man får vid hjärnblödning eller propp i hjärnan, säger docent Jan Westman, en av två Uppsalaforskare som har sammanställt en bok om värmeskador med bidrag av forskare från hela världen.
       Jan Westman säger att det egentligen har varit känt länge att värme kan orsaka skador, det nya är att forskarna vet mycket mer om hur skadorna uppkommer.
       - Förekomsten av vissa substanser ökar vid hög värme och de bidrar till att förstöra den skyddande hinna som omger
    hjärnan - den så kallade blod-hjärnbarriären - med resultat av att vätska rinner ut i centrala nervsystemet, förklarar Jan
    Westman.

    Botas med naturmedel
       Men samtidigt som forskarna har ägnat sig åt kartläggning av de skadliga substanserna har de genom djurförsök funnit sätt att bekämpa dem. Dels genom att använda sig av så kallade antikroppar som förhindrar tillverkningen av de farliga ämnena, och dels genom ett naturmedel.
       - Det är naturmedicinen Ginkgo-Biloba som har visat sig skydda mot värmechock och andra typer av hjärnskador, säger Jan Westman och medger att han överraskades av att effekten av naturmedicinen var så positiv.
       Forskarna säger sig också ha anledning att tro att deras rön om antikroppar kan komma att få betydelse för behandling av till exempel hjärnblödning.

    Feber farligt
       I boken betonas att det inte bara är sol som kan orsaka skador på hjärnan och nervssystemet, även feber och
    strålbehandling kunna göra stor skada. Dessutom för de ett resonemang om det i själva verket kan handla om kraftigt förhöjd kroppstemperatur till följd av fysisk ansträngning, som gjort att vältränade idrottsmän avlidit av till synes oförklarliga skäl.
       Jan Westman tror att rönen på sikt kommer att få betydelse i Sverige genom ändrade rekommendationer när det gäller till exempel semesterresor till sydligare länder och utlandsstationeringar. Under tiden rekommenderar han att man beter sig som de flesta av de invånare som bor i de länder svenskar älskar att besöka så här års.
       Det vill säga undvika solen när den står som högst, inte ”pressa” och skydda huvud och kropp med kläder. I klartext: Sola mindre och med förnuft.


    Skydda huden:
    De höga fetthalterna i huden gör att människokroppen och särskilt hyn är mottaglig för främmande angrepp. Det gäller att äta tillräckligt at frukt och grönt så att man har ett "inre" skydd mot solens oxiderande strålar. Om man utsätter sig för alkohol, stress och solljus får ofta en hud som torkar ut och är mera sårbar för främmande angrepp. Ju mer vi utsätter oss för dessa saker, desto mer åldras våra hudceller i förtid.
    Maxosol 
    är ett kosttillskott som kan hjälpa till om man vill ha en extra "försäkring" mot brister på de ovan nämnda viktiga ämnena för hudhälsan.

    Artikel om Maxosol i Expressen:


    För att få ett ytterligare skydd kan man kombinera medel baserade på växtantioxidanter med Superoxiddismutas, SOD. Det finns vetenskapliga studier som visar på ett ökat skydd mot skador i huden. Se mera på sidan "Antoxidantpyramiden"
     

    Hälsotips inför resa och semester.

    Det finns flera naturmedel som kan göra sommarsemestern och utlandsresan både säkrare och hälsosammare. Vissa medel används för deras förebyggande egenskaper men även naturmedel och naturläkemedel kan användas vid behandling av enklare åkommor.

    Vid utlandsresor bör man tänka dock på att inte medföra tillskott exempelvis i lös vikt. Små plastpåsar med vitt pulver och kanske påskriften ”ultra clear” på är ju inte så lyckat att ha med i bagaget om man skulle fastna i tullkontrollen  vid en stop-over i Bangkok.

    Ta därför i första hand med det som har en tydlig markering. Helst blisterförpackningar i mindre omfattning endast för personligt bruk och med originalförpackningen med. 

    Kommer Du att vara borta länge och medför ett något större lager för personligt bruk han det vara klokt att kontakta tullen i förväg samt även det aktuella landets ambassad. 

    Tullverket har även en broschyr: Vad får jag ta med mig?" Den tar också upp naturprodukter. Observera att vissa naturprodukter betraktas som läkemedel  och omfattas således av de begränsningar som gäller för  övriga läkemedel. Några exempel på medicinalväxter som när de ingår i en produkt oftast medför läkemedels- eller naturläkemedelsklassificering är: ginseng, ginko biloba,  pollen- och bidrottningsgelé, valeriana, johannesört, ipe  roxo, senna och frangula. Även beredningsformen kan ha betydelse. Vitlök är ett vanligt livsmedel, men vitlök i  kapslar klassificeras som naturläkemedel/läkemedel.

    Från Peter Wilhelmsson på Alpha Plus som levererar naturmedel till och från många länder kommer tips på en extra säkerhetsåtgärd vid frågor från tullen. Du kan du ha med kvitto/faktura/recept från hälsokost/din terapeut/läkare som visar att du har köpt tillskottet. Han har rest mycket med massor av burkar av kosttillskott och örter i olika länder under många år och inte haft några problem.

    När det gäller vanliga läkemedel som är klassade som lätt narkotika (de flesta sömnmedel och många lugnade, smärtstillande medel) gäller speciella EU-regler. Har man funderingar angående möjligheten att ta med läkemedel och speciella naturmedel kan man vända sig med frågan till den utländska ambassaden. Kom ihåg att enligt Schengenavtalet skall den som behandlas med narkotikaklassade läkemedel och reser till ett annat Schengenland kunna uppvisa ett intyg. Läkemedelsverket ger information om dessa bestämmelser även på hemsidan. Vissa andra länder som USA har ibland hårdare regler för vissa medel även om reglerna för exempelvis tillskott som melatonin och DHEA är generösare. Sömnmedlet Rohypnol/Flunitrazepam är helt förbjudet att ta in i USA, även för enskilt bruk och när man har recept och ”Schengenintyg” med sig.

    För en kortare tids bruk tycker jag inte att det är fel att även använda de symtomdämpande recetpfria läkemedel som finns. 
    • På apoteket finns bedövningssalva med Xylocain som kan användas vid getingstick och stick från brännmaneter mm.
    • Att stryka på salva och kanske Tea-tree oil på fästingar är dock ingen bra idé. Det kan eventuellt leda till ökad risk för att fästingen överför smitta som borrelia. Salvan och oljan ska i så fall användas när fästingen har avlägsnats, lämpligen med en fästingplockare som har sin givna plats i ett reseapotek. 
    • Apotekets receptfria hydrokortisonkräm kan man använda tillfälligt vid soleksem och utslag men prova gärna aloe vera-gel innehållande medel som kan vara mycket effektiva vid hudirritationer av olika slag.
    • Vid en riktig turistdiarré kan det vara praktiskt att använda apotekets medel med loperamid. Vanliga medel som innehåller detta är Dimor, Travello och Imodium. Tänk på den viktiga vätsketillförseln. Ett symtom vid vätskebrist kan vara lös mage och illamående
    • Huvudvärk och trötthet kan även vara det mest framträdande symtomet vid vätske- och saltbrist. Ta gärna med vätskeersättningsmedel med extra salter att ha till hands vid magsjukdomar i varmare länder. Använd ett bra vatten enligt de lokala rekommendationerna och drick mera än vad törsten säger Dig att göra. När väl vätskebristen har slagit till kan man må illa och få svårt att tillgodogöra sig drycken på ett effektivt sätt. 
     
    Det finns dock en hel del hälsorisker och tillstånd där naturmedel och egenvårdsmetoder är värdefulla så dra dig inte för att utnyttja dem även för resan.

    Den som får problem med näsa och bihålor t.ex. under flygturer kan utnyttja naturläkemedlet Sinova. Det är även lätt att få tag i utomlands men där säljs det oftast under namnet Sinupret. Medlet är bra eftersom det ger en så snabb effekt att man kan ta det även ”vid behov”

    Som nässpray kan man använda Nozoil som smörjer näsans känsliga slemhinnor och förhindrar uttorkning i samband med resa och vistelse i luftkonditionerade lokaler.

    Förkylningar drabbar även under semestern. Det kan t.o.m. vara så att det som har stressat för mycket drabbas av förkylningssymtom lättare när stressen släpper. Echinagard är ett naturläkemedel med visad effekt som även finns att få som praktiska sugtabletter. 

    Vid åksjuka är ingefära ett beprövat medel. För den som inte väljer att ta med en termos med ingefärste kan man även utnyttja kapslar med frystorkad ingefära. Säljs under namnet Zinax eller Zinaxin.

    Vid magbesvär finns det både förebyggande och ”behandlande” medel.
    Naturmedel och naturläkemedel med nyttiga mjölksyrabakerier finns t.ex. i BRA-tabletter, Probion och Inubio. Trevis är registrerat som naturläkemedel och finns som kapslar liksom Acidofilus. 

    Inte bara diarré kan drabba oss under resan utan det är även vanligt att man drabbas av förstoppning. En vanlig orsak är att man har druckit för litet. Hjälper det inte att vara noga med vattenbalansen kan man nyttja något naturmedel med senna. Dessa är bara för tillfälligt bruk för de är även tarmretande.

    Vid sömnbesvär och svårigheter att varva ner finns det registrerade naturläkemedel med valeriana-extrakt som kan nyttjas. 

    Flertalet länder har mindre noggrann kontroll över naturmedel och tillskott än vad vi har i Sverige och örtblandningar har ibland befunnits innehålla både tungmetaller och felaktiga, giftiga örter i stället för det som står på innehållsförteckningen. 

    Glöm inte heller bort att många läkemedel kan göra huden känsligare för starkt solsken. Fråga på apoteket men det finns även en del växter som ingår i naturmedel som kan ha denna egenskap. Johannesört är ett exempel på en läkeväxt där man har misstanke om att den kan ge en ökad känslighet för starkt solsken.


    "Varierande vård utomlands

    Att bli allvarligt sjuk utomlands är många turisters värsta mardröm. Sjukvårdsstandarden i våra vanligaste turistländer lämnar ofta mycket att önska. Men det finns också sjukvård som är avsevärt bättre än den svenska."

    • Undvik blostransfusion
    • Sökare i Indien

    • Hemresa inte alltid bäst 
    (artikellänken har utgått men en komplettering planeras)

Tips för reseapoteket:

Lakrits vid SARS 

I en studie i den framstående tidskriften Lancet refereras en studie där man har undersökt den virushämmande aktiviteten hos olika ämnen bl.a.  ribavirin, 6-azauridine, pyrazofurin, mycophenolic acid, och  glycyrrhizin. Det sistnämnda är det verksamma ämnet i lakrits. 
Det är således ett klokt råd att ta med något naturmedel med lakrits man tänker åka till trakter med ökad risk för den svåra influensan SARS.



Svensk Turism http://www.sverigeturism.se

CAMPINGPLATSER Hitta Sveriges bästa campingplatser.
SVERIGETURISM Guide från föreningen Sverigeturism.
Friluftsvaror
Din medicin kan bli farlig i solen



Tillbaka till Startsidan 
Bertil Dahlgren, uppdaterad 2015-07-03