Vestibulit , behandlings tips, frågor och svar från Fråga Helhetsdoktorn 
 
Introduktion

Behandling
 havtornsolja

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion

En smärtsam sjukdom som  kan drabba kvinnor i alla åldrar. Det är en övervik för yngre kvinnor. Vestibulit finns upptagen i medicinsk litteratur redan i slutet av 1800-talet. Symptomen på sjukdomen är en brännande, svidande smärta i underlivet. Smärtan finns oftast inte där hela tiden, utan uppkommer vid tryck eller beröring. Läkare har tidigare trott att sjukdomen är en inflammation, men så enkelt är det inte. Vestibulit är ett smärttillstånd  med likheter med andra smärtrubbning som t.ex. fibromyalgi. En inflammation kan vara en del av problematiken och att behandla en samtidig inflammation är välgörande. 
Det finns olika svårighetsgrader av vestibulit. Den svårare innebär att den drabbade kanske inte ens kan sitta utan rejäla besvär. Andre saker som kan vara plågsamma är att bära tighta jeans, smärta vid aktiviteter som cykling och ridning. Den lindrigare innebär att inte kunna ha samlag eller att ha samlagssmärtor. Det finns patienter som lyckas ha ett begränsat sexliv. Detta förutsätter att mannen är informerad om kvinnans sjukdom och försöker hitta sätt som inte utlöser smärtan. 
 


Besvären yttrar sig som mycket svåra smärtor i slidmynningen. Det har funnit många tankar om den bakomliggande orsaken och idag tror man att det hela kan utlösas genom en kombination av svampinfektioner, biverkningar av läkemedel mot svampinfektioner och överansträngning av slemhinnorna. 

En annan teori som har framförts är att det kan finnas ett samband med samlag som genomförs trots att kroppen inte har lust. 

Det kanske mest typiska är att man inte hittar något speciellt vid undersökningen. Undersökningen i sig gör ont och många läkare har sett detta som "psykiska" symtom. Vid mycket noggrann undersökning har man ibland kunnat se inflammatoriska små områden som öar i slemhinnan. 

Nina Bohm-Starke, läkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, har skrivit en avhandling om vestibulit. Hon har koncentrerat sig på vad som sker i slemhinnan och vad som orsakar smärtan. Hon berättar att de röda områdena i slidmynningen är ett resultat av en inflammatorisk process som leder till att nervändarna blir extra känsliga:

Det bildas extra många känsliga smärtnerver i det drabbade området. Se även under sidan om fibromyalgi för liknelsen om
"smärttermostaten" som skruvas upp för mycket.

Utlösande faktorer kan vara en infektion som leder till en smärtsam inflammation. Liksom vid fibromyalgi är det viktigt att lyssna på kroppen signaler. En teori är att man har en sexuell aktivietet för tidigt innan läkning har skett och på så sätt kan ett smärttillstånd uppstå enligt kända mekanismer inom smärtfysiologin (smärtläran).
Det är inte enbart psykologiska mekanismer bakom även om det finns en psykisk koppling. 

Behandling
Det  är viktigt att behandla en eventuell infektion som kan underhålla en inflammation.

Den sexuella aktiviteten måste anpassas så att man inte använder de erogen zoner som nu har blivit smärtande. Liksom vid fibromyalgi är dock all icke smärtande aktivitet positivt så man får hitta nya varianter för samlivet så att smärttillståndet kan ges möjlighet att läka. 

Slemhinnorna ska stärkas och det är värdefullt med ett tillskott med essentiella fettsyror. Speciellt havtornsolja, t.ex. i Membrasin har använts. 

En fettsyra som innehåller en speciell kemiskt struktur  vanligen betecknad omega-7 har viktiga funktioner i vår kropp. Fettsyran finns i flera födoämnen, bl.a.  avocado och havtorn. För att säkerställa ett
tillräckligt högt intag kan man ta ett tillskott. Det finns som kosttillskott med havtornolja i Sverige under namnet Membrasin samt även som hudolja från företaget Weleda. Omega-7 fettsyran förekommer främst i huden och i slemhinnorna. I kroppen kan den bildas av andra fettsyror, dvs den är inte en fettsyra som måste tillföras med födan, "essentiell fettsyra". Tyvärr minskar mängden
Omega-7 i vår kropp med åldern och genom yttre påverkan
som stress och kost med dålig näringstäthet. Personer som
inte rör sig mycket kan heller inte äta större mängder
mat utan att gå upp i vikt. Dessa förhållanden
gör att många av oss kan få för låga halter av
omega-7 som kan leda till problem i hud och
slemhinnor. Vestibulit är ett smärtsamt, irritativt tillstånd i underlivets slemhinnor och medlet har främst fått användning för att förbättra dessa problem. 

Havtornsolja vid Vestibulit.
Doseringen på 4 kapslar bör för en vestibulit vara minst 6-8 veckor enligt de personer vi har haft kontakt med. Man genomför just nu en öppen pilotstudie på ca 50 personer med känsliga slemhinnor i luftvägar och underlivet. Personerna har själva klassificerat sina problem och ska sedan fylla i formulär med sina synpunkter.
Äldre kvinnor med sköra slemhinnor har störst glädje av tillskottet. Flera av dessa har behövt fortsätta med den högre doseringen efter de inledamde 6-8 veckorna. En del har fungerat på 3 kapslar och andra måste ta 4 kapslar. Detta beror oftast på hur svåra besvär de har. Likaså verkar de med mest besvär svara snabbast.


Frågor och svar
 

Fråga: Jag undrar om johannesörtsolja kan hjälpa mot vestibulit. Jag har hört av en vän att en "naturläkare" ordinerat henne att smörja in sig med det för att blir av med inflammationen. Vet du något om detta? Jag har inte fått diagnosen vestibulit, men däremot partiell slidkramp.
Jag känner det dock så att min slemhinna är väldigt "sliten" och ev
inflammerad.

Svar: Ja, man har rekommenderat både johannesörttabletter och salva. Jag har dock inte tillgång till någon säker rapportering så att jag kan säga hur många som blir hjälpta. Jag brukar rekommendera oljor som stärker slemhinnorna som jättenattljusolja, akupunktur och att stärka hela tarmkanalen med probiotika:

Bertil Dahlgren


 Tillbaka till Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterad 2017-02-03