Dålig andedräkt, halitos
 
Introduktion
 
 

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
Dålig andedräkt kan ha flera olika orsaker och en är en ökad bakteriebeläggning som man delvis kan avlägsna genom att inte bara borsta tänderna utan även tungan och då speciellt tungans bakre del. Ofta ligger svavelföreningar bakom den dåliga lukten och dessa frigörs av bakterierna. Zink kan binda svavel och det finns sugtabletter som Du kan testa men även kosttillskott med zink som man sväljer ner direkt anses kunna ha effekt. 

Zink har värdefulla egenskaper men det är viktigt att man får rätt dos.

Zinkbrist:

Brist på zink kan göra att barn och ungdomar växer långsammare. Brist kan också ge sämre infektionsförsvar, sämre sårläkning, förändringar i huden och avtrubbat smaksinne. 
Zinköverdosering:
Höga intag av zink kan leda till negativa effekter på andra spårelement. Doser över 45 mg/dag rekommenderas därför inte.

Egenvårdsmedel
 Kosttillskott

 


Frågor och svar 

Tidskrift för Hälsa 2006

Är fluor bra?
Jag har en tandläkare som är duktig och trevlig men en stor entusiast för fluor. Han försöker alltså att övertala mig att börja med fluorbehandling.
En orsak är att jag tar medicin som gör mig lite torr i munnen. Jag som ända sedan min  ungdomstid (är snart 79 år) kämpat mot kemikalier. Min fråga är: Har de som kämpade mot fluor på 1960- och 1970-talet fortfarande samma ståndpunkt? Jag minns att bland andra tandläkaren Lennart Edrén var en motståndare.
Elli-Maja

 Svar: Debatten om fluors eventuella hälsovärde eller risker har fortsatt men det har kommit till en del kunskap. Tyvärr råder det dock fortfarande oenighet om hur stora riskerna och fördelarna är. Att kämpa mot kemikalier är viktigt men då tänker jag på de syntetiska, nya kemikalier som inte har någon funktion i kroppen. Fluor hör inte till dessa och kan Du bara komma fram till rätt dos tillsammans med Din tandläkare så törs Du säkert använda fluor. Fluor är ett grundämne som förekommer naturligt i många födoämnen samt i varierande halter i dricksvatten. Det anses inte vara livsnödvändigt men har positiv effekt för tandemaljens styrka och för benstommen. Sedan är det alltid mycket viktigt med rätt dos. Redan Paracelsus, läkare och filosof  på 1500-talet uttryckte detta (fritt översatt): Vad är inte ett gift? Allt är gift, och ingenting är utan giftighet. Enbart dosen bestämmer att något inte är ett gift.

 Utomlands finns det områden med rejält höga halter och där har det förts en debatt kring riskerna med höga halter. I Sverige har vi inte dessa höga halter i dricksvattnet men lokalt kan det förekomma höga halter när man har egen brunn. Om Du har en sådan och inte känner till mineralhalterna är det relativt enkelt att få en analys utförd.

  Det är svårt att vetenskapligt påvisa risker när det gäller ämnen som också förekommer naturligt. Vi människor har dessutom olika känslighet och enstaka personer kan vara känsligare för fluor. Det har också beskrivits överkänslighetsreaktioner som har misstänkt samband med fluor. Mot bakgrund av detta så bör man inte ta fluor i onödan och helst välja en sådan metod där fluor tillförs lokalt till tänderna. Vid högre halter kan fluor hämma många enzymer och på så sätt utöva giftverkan. Dessa enzymer har ofta antioxidativa, cellskyddande, egenskaper och om dessa enzymer påverkas för mycket kan försvaret mot sjukdomar som cancer försvåras. Till viss del kan detta motverkas genom att man tillför extra antioxidanter och enzymer som superoxiddismutas.

  Överdosering ska naturligtvis undvikas men för äldre personer är den risken mindre. Har man hög halt i dricksvattnet och sur urin samt dricker relativt mycket finns det dock risk för överdosering även med svenskt dricksvatten. Jag tipsar också om att om man är torr i munnen kan det vara värdefullt att lägga till ett kosttillskott med havtornsolja. Har Du problem med tandsten kan Du nyttja Pro-Den PlaqueOff som är baserat på extrakt av en havsalg. Tycker Din tandläkare att Du utöver detta behöver ett fluorskydd kan ni välja ett med lokal effekt, t.ex. tandstickor med fluor. Glöm inte heller de vanliga råden att inte småäta i onödan men de har Du sannolikt redan fått från Din tandläkare.

Bertil Dahlgren


Från "Fråga doktorn om naturmedel" 2004 i Året Runt

Kan naturmedlen skada mitt barn?

Jag är en kvinna på 23 år som är orolig för risker med de naturmedel
som jag tar. Jag har ätit följande sedan sommaren: Eye-q, Mivitotal
Plus, Rosenrot och Äppelcidervinäger Extra. Jag har även ätit en
tablett från hälsokostbutiken med jodrika alger (?) under en månad,
minns inte namnet nu, för tandsten och dålig andedräkt.
Nu är det så att jag oplanerat blivit gravid och är då mycket orolig
över allt jag har ätit och hur det kan ha påverkat/skadat fostret.
Känner ni till dessa medels påverkan vid graviditet?
"blivande mamma"


Svar: De medel som Du har tagit är samtliga registrerade som kosttillskott. De är i grunden säkra att använda i normala doseringar och säkerhetsbedömningen tar även med det faktum att många blir oplanerat gravida i gruppen som tar kosttillskott. Det är dock vissa förbehåll som man brukar ge för en del kosttillskott.  Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets sköldkörtel utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare. Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i
sköldkörtelhormonerna kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man ska vara försiktig med havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från "kosttillskott". En dagsdos på 30 ml Mivitotal Plus ger 150 mikrogram jod och det räcker för Dig under graviditeten. Du kan göra uppehåll med tabletten med jod som sannolikt heter ProDen PlaqueOff och börja igen när Du har ammat klart. Mivitotal innehåller även den viktiga folsyran i just den dos, 400 mikrogram som rekommenderas till alla gravida i Sverige. Järnhalten är dock något låg, 5 mg, för att vara tillräcklig för alla gravida. Du kanske behöver ett extra järntillskott
om Ditt blodvärde skulle sjunka för mycket. Eye-q kan Du ta under graviditet och om Du vill ha ett fettsyratillskott som är anpassat mera för gravida så kan Du byta till Efanatal. Denna innehåller högre halter av DHA och arakidonsyra som kan vara lämpligt under graviditet och amning. Rosenrot är inte godkänd formellt sett som kosttillskott under graviditet men eftersom det till sin natur är ett växtämne är det
mera att anse som mat, grönsak. Det borde inte vara någon risk med rosenrot på samma sätt som med morot, kålrot osv. Den adaptogena effekten har sannolikt fördelar under en graviditet men det behövs mera forskning och studier innan man kan rekommendera det till gravida. Äppelcidervinäger Extra Stark innehåller bara rent äppelcidervinägerpulver, inget krom eller andra tillsatser och det ska då inte påverka en graviditet. Det är olämpligt att försöka banta under en graviditet så försök hålla en normal viktuppgång. Med motion och balanserad kost minskar Du sedan viktökningen som är naturlig för gravida.

Bertil Dahlgren


Jag har köpt PlaqueOff Animal mot tandsten åt min hund.Den innehåller havsalgen Aschophyllum Nodusum.Det får hon varje dag.Sedan köpte jag Seraquin till lederna,nu när hon är äldre.Ett fodertillskott som innehåller glykosamin och kondroitinsulfat. Som bygger upp nytt brosk.Innehåller även Curcuminoider från växten gurkmeja.Kan man ge dom här produkterna samtidigt? Det är sånt som man ska ge varje dag om det ska ha någon funktion.Det sägs att man inte ska blanda vissa naturmedel? Firman visste inte.
Tacksam för svar.

Svar: Hej, rent kemiskt sett så är det inte några problem att kombinera dessa ämnen. Annars är jag inte utbildad när det gäller djur som ju har en ämensomsättning och fysiologi som kan skilja sig en del ibland.
Bertil Dahlgren


(tidigare publicerad i Tidskrift för Hälsa)
Hjälp! Luktar illa ur munnen
Måste jag lida av dålig andedräkt hela livet? Det började i tonåren och jag är nu 67 år. Öron-näsa-hals-läkare finner inga fel. Tonsillerna är bortopererade, tänderna utan anmärkning och jag använder tungskrapa. Omgivningen klagar. Hoppas ni kan ge mig några råd. Kan besvären komma från magen?
Förtvivlad

Svar: Dålig andedräkt kan ha flera olika orsaker och en är en ökad bakteriebeläggning som man delvis kan avlägsna genom att inte bara borsta tänderna utan även tungan och då speciellt tungans bakre del. Ofta ligger svavelföreningar bakom den dåliga lukten och dessa frigörs av bakterierna. Zink kan binda svavel och det finns sugtabletter som Du kan testa men även kosttillskott med zink som man sväljer ner direkt anses kunna ha effekt. Vidare finns det tandkräm med zinktillsats. Rengöringseffekten vid tungskrapningen eller tungborstningen kan även höjas genom att man använder Silicol Dental som innehåller högabsorberande kiselsyra, som lätt sprider sig över gom och tandkött och drar till sig svåråtkomliga bakterier och andra orenheter i hela munnen. Bakteriebeläggningar, plack, på tänderna kan även minskas genom sockerarten zylitol och sugtabletten ZaNOral innehåller även xylitol, som reducerar plack i munnen förutom att tabletten även innehåller zink. För att minska förekomsten av illaluktande bakterier i hela mag-tarmkanalen kan man öka intaget av nyttiga mjölksyrebildande bakterier. Att tugga på en bit surkål ger ingen omedelbar luktförbättring men på sikt kan det förbättra den naturliga
bakteriefloran i hela mag-tarmkanalen. Vissa hälsofilsorten innehåller lactobaciller som trivs även i svalget och de avger en friskare doft
jämfört med svavelbakterierna. Ett litet intag av råmjölk fungerar som ett naturligt antibiotikum mot en hel del oönskade bakterier i och på våra slemhinnor. Det finns sugtabletter, Curamed, men numera också i pulverform, Colostrum, att lösa upp i litet vatten som Du kan prova en tid.
Färskmjölk och spannmålsprodukter kan vissa personer vara känsligare för och det kan bidra till en dålig lukt från en dåligt fungerade matsmältningsapparat. 

Beläggningar i näsan kan även ge luktproblem. Tillståndet ”stinknäsa” har sannolikt öronläkaren uteslutit men försöksvis kan du även tillämpa metoden med nässköljning. Recept nässköljning: 1 struken tesked vanligt bordsalt blandas med 0,5 liter vatten (detta kan ske under uppvärmning för att snabbare lösa upp saltet) Tillsätt eventuellt lite olivolja eller sesamolja. Blandningen förs in i näsan via näskanna, t.ex. Krutiskannan, nässköljare eller speciell spruta. 

Bertil Dahlgren



(tidigare publicerad i Året Runt)
Tips mot dålig andedräkt 
Min son har dålig andedräkt trots välskött munhygien
(tandtråd varje dag och inga hål) Hantycker inte om
att suga på tabletter. Finns det någort han kan
ta som hjälper?

Svar:

Ja, det finns en hel del egevårdstips som säkert kan hjälpa. Om den dåliga andedräkten förekommer samtidigt med kroppsliga symtom som påtaglig trötthet, törst eller hudförändringar är det bra att passa på att göra en allmän läkarkontroll innan. Läkaren kan då också kontrollera om det finns bakterierbeläggningar på tungan, polyper eller i näsan.
Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är ökad växt av ofarliga bakterier som  växer rikligt i svalget och djupt ner på tungans bakre del.
Det kan hjälpa bra att hitta en rutin att borsta inte bara tänderna utan även på tungan i samband med tandborstningen. Det finns även speciella
tungskrapor av plast att köpa som man kan använda. Tycker han inte om zinktabletter mot dålig andedräkt finns det även tandkräm med zinktillsats. Zinken binder svavel som är en av de luktande substanserna i
dålig andedräkt.  För att minska förekomsten av illaluktande bakerier
i hela mag-tarmkanalen kan man öka intaget av nyttiga mjölksyrebildande bakterier. Att tugga på en bit surkål ger ingen omedelbar luktförbättring men på sikt kan det förbättra den naturliga 
bakteriefloran i hela mag-tarmkanalen. Vissa hälsofilsorten innehåller lactobaciller som trivs även i svalget och de avger en friskare doft
jämfört med svavelbakterierna. Ett överskott av mjölkprodukter kan ge dålig andedräkt hos känsliga personer. Ett litet intag av råmjölk fungerar som ett naturligt antibiotikum mot en hel del oönskade bakterier i och på våra slemhinnor. Det finns  sugtabletter, Curamed, men numera också i 
pulverform, Colostrum, att lösa upp i litet vatten som han kan prova en tid.

Bertil Dahlgren


(tidigare publicerad i Året Runt)
Mineraltabletter som skydd mot cancer.

Finns det något samband mellan zink och cancer? Hade tänkt köpa zinktabletter men blev avrådd av en vän pga. att jag har haft bröstcancer för ca 10 år sedan. Jag tar för övrigt inga mediciner.
"Kerstin"

Svar: Ett kosttillskott med zink ska inte vara någon risk för den som har genomgått en bröstcancersjukdom. Den rekommenderade dagsdosen anges till 15 mg och zink blir giftigt först vid ett intag som överstiger 150 mg per dag. Vid en sådan kraftig överdosering kan det verka cancerframkallande. Lagom är ofta bäst och i rätt koncentration kan zink minska risken för att cancersjukdomar uppstår. Zink är ett livsnödvändigt grundämne som ingår i över 70 olika enzymer. Några av dessa enzymer har funktioner som dessutom är viktiga för vårt immunförsvar och 
således även mot cancer. När man tar ett kosttillskott med mineraler är det viktigt att det är balanserat mot flera andra viktiga mineraler. En fransk vetenskaplig studie visar att balansen mellan magnesium, koppar och zink kan påverka vår hälsa på ett påtagligt sätt. Män med hög magnesiumhalt i blodet halverar risken att dö i cancer- och hjärtsjukdomar men effekten påverkas av andra mineraler. En hög magnesiumhalt i blodet minskade den samlade risken för dödlighet i alla sjukdomar med 40 procent och cancersjukdomar med 50 procent. När den höga magnesiumnivån kombinerades med en låg zinknivå minskade risken för att dö i någon sjukdom, inklusive cancer, med hela 80 procent. 
Den bästa balansen uppnås sannolikt med naturliga råvaror i vår 
matlagning. De med högst nivå av koppar i blodet löpte 50 procent 
större risk att dö i cancer än de med lägst kopparhalt. Sämst förhållanden var om hög kopparnivå kombinerades med låg zink- och magnesiumnivå. Zink i högre dosering visade sig ha en positiv hälsoeffekt men svagare än magnesium. Magnesiumbrist misstänks kunna utlösa den inflammation som bidrar till framväxt av cancer. Zink har en antiinflammatorisk verkan, stärker immunförsvaret och skyddar mot fria radikaler. Både zink och magnesium har en stabiliserande effekt på vår arvsmassa. Zink och magnesium motverkar emellertid upptaget av varandra och intaget måste 
därför vara balanserat. Mineralerna fås bäst från en allsidig kost men man har konstaterat att mineralhalterna har minskat i vår föda där försurning, 
växförädling och andra faktorer anses bidra. Det finns balanserade
kosttillskott med flera mineraler och som även innehåller 
magnesium som kan vara bättre för Dig. Zinktabletter har större värde vid tillstånd när man har sjukdomar med känt ökat behov av zink, t.ex. psoriasis, vissa mag-tarmsjukdomar mm. Vid konstaterad zinkbrist finns det också receptbelagda 45 mg tabletter som läkaren kan skriva ut.

Bertil Dahlgren



Hej
Jag har nu köpt zinktabletter eftersom det påstås minska akne. Tabletterna jag köpte innehåller 30 mg, och på burken står det att man ska ta en om dagen. Men överallt läser jag att det rekommenderade dagliga intaget är 7-9 mg för kvinnor. Jag är jätterädd för att överdosera, så jag undrar om 30 mg är för mycket?
Tack på förhand

Svar:
Hej, det ska inte vara några risker med de kosttillskott som
är godkända. Man har en bra säkerhetsmarginal.

Bertil Dahlgren
 



Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2009-01-29