Colon Irritabile
 
Introduktion

Behandling
Hypnos
Fiber och probiotiska bakterier
Stärkande örter
Appital
Dida
Camucin

 Växtbaserade läkemedel

Frågor och svar
 

Magsårsbakterien
Helicobacter Pylori

Länkar
 
 

 

Introduktion

Colon irritabile ( Diagnosnummer: K58-P) eller lättirriterad tjocktarm kan ses som en obalans i nervstyrningen till magen (det autonoma, icke viljemässiga nervsystemet). I samband med stress styrs blodet bort från matsmältningen och därvid har vi en påverkan på matsmältninssystemet genom påverkan av stress.
Colon irritabile  kan ge besvär med smärtor, oregelbunden avföring och uppblåsthetskänsla. Det beräknas att  uppemot 20% av befolkningen i västvärlden är mer eller mindre drabbade.

Behandling

Hypnos kan lindra colon  irritabile. 
I en artikel i Gastroenterology Update rapporteras om en liten grupp som är handikappade av sina besvär och som inte upplever lindring av vanlig behandling. Genom hypnosterapi på försök vid Manchester universitet fick man en dramatisk förbättring. I en grupp på 250 patienter upplevde sig 80% vara  påtagligt förbättrade efter 4 veckors behandling. I en annan studie jämfördes hypnos med psykoterapi. Efter 12 veckor var besvären oförändrade i psykoterapigruppen medan hypnosgruppens patienter tyckte symtomen hade minskat  med ca 75%. 

Fiber och probiotiska bakterier är effektiva för symtomlindring vid colon irritabile. Man fick mera förbättring i en grupp patienter som fick både tillförsel av havrefiber och lactobaciller jämfört med en kontrollgrupp. 

Problem med magen kan man ha av många olika anledningar. Du kanske inte tål mjölksocker, har glutenintolerans eller stressad mage. Tala med Din läkare om att få göra ett test, rasttest el pricktest, i ett försök att klarlägga huruvida Du har en födoämnesallergi. 

 Just när problemen är som värst kan det vara bra att inte "reta"tarmen genom att äta mindre gasbildande livsmedel, t ex kål av alla slag, kolsyrade drycker, tugga tuggummi, undvika sötningsmedel som björksocker, xylitol,  m.fl., lök, gurka, baljväxter, många frukter mm. 

Stärkande örter.
 
Appital

Örtkryddor har sedan urminnes tider använts för att göra maten både mer välsmakande och mera lättsmält. Appital innehåller en koncentrerad blandning av sådana örtkryddor som hjälper till att smälta maten bättre. 
 

Kosttillskottet kan användas vid colon irritabile som kompletterande behandling men även andra störningar i matsmältningen som förstoppning och oregelbundenhet.
Appital innehåller en blandning av gullgentianarot, gurkmejarot , kumminolja, rosmarin och chiliolja. 
Dessa kryddor stimulerar tarmens naturliga enzymproduktion och ger en märkbar förbättring av tarmfunktionen.
Receptmall Appital för Dig som rekommenderar kosttillskott och växtbaserade läkemedel på recept: 
dida

dida är en örtprodukt som motverkar uppkördhet, uppblåsthet och att magen känns "jäst". Hjälper till att bibehålla en sund svampbiologisk balans. 

 

Kosttillskottet innehåller en sammansättning av örter som hjälper till att bibehålla en sund bakterieflora i kroppen - samt ger dig en känsla av ökat välmående och energi. Obalans i tarmfloran påverkar hela din kropp, bakterier och mikroorganismer får lättare fäste och påverkar ditt hälsotillstånd. dida är en örtprodukt som motverkar uppkördhet, uppblåsthet och att magen känns "jäst". Hjälper till att bibehålla en sund svampbiologisk balans. 
 

Receptmall dida för Dig som rekommenderar kosttillskott och växtbaserade läkemedel på recept:Cynaramin-Molkosan

Med viss hjälp brukar man komma i form igen och det går bra att  testa Cynaramin i form av droppar efter måltiderna. Före måltiden kan man ta Molkosan i ½ glas vatten 10-20 min före för att så att säga "förbereda" matsmältningssystemet på att maten kommer.

Stresshantering
Inom primärvården behandlas Colon irritabile med fibrer t. ex. Inolaxol eller liknande preparat. Stress brukar vara en faktor som starkt påverkar magnerverna och ökar utsöndringen av magsyra och kan bidra till utvecklingen av magsår men även till den rubbning som kallas CI. Följaktligen är det viktigt med ett avslappningsprogram eller någon annan metod som avslappnande hydroterapi,
 akupunktur eller akupressur. Enligt svenska studier har ginseng en effekt som motverkar stressreaktioner och när man har gjort något praktiskt åt den stress som var för hög så kan man använda ett tillskott med ginseng och multivitaminer för att orka mera.

Magnesium
Magnesiumtillskott är bra både för lättare depressioner, trötthet och muskelvärk. Det är även viktigt för muskulaturen i  mag-tarmkanalen och kan provas vid intestinal pseudo obstruktion. 

Mjölkfri kost:
En känslighet för mjölk kan bero på minst 2 saker; dels en reaktion mot komjölksproteinet (då tål man inte heller produkter som innehåller mjölksocker) dels en nedsatt förmåga att bryta ner mjölksocker till enkla sockerarter som kan tas upp av kroppen. Det kvarvarande sockret bryts då ner till gasbildande och retande ämnen av bakterier i tarmen. Det är ett känt faktum att en allergi mot proteinet kasein (komjölksproteinet) ofta är kopplat till en ökad risk för känslighet för brödprotein (gluten). Nu är det så att man kan bara påvisa dessa antikroppar i blodet i en del av fallen och för att komma längre måste man ta en provbit från tarmen för att se om det finns inflammationsceller där. Även om man inte kan konstatera allergi med laboratoriemetoderna är det värt ett försök med kostbehandling där man provar att även eliminera glutenCamucin
Ibland kan CI liknande besvär bero på brist på Histaminnedbrytande enzym. En provbehandling med Camucin kan ge vägledning.
Se mera Camucin med naturligt DAO

Iberogast

Iberogast är ett växttbaserat läkemedel för lindring av symptom vid funktionell dyspepsi och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående.

Liksom för de flesta växtbaserde läkemedel finns numera en FASS-text att tillgå:

Magsår.
Magsår men även "förstadiet" gastrit, magkatarr kan ibland ge besvär som liknar dem vid Colon Irritabile, som kan orsakas av helicobacter pylori-bakterien. Via utandningstest som mäter omsättningsprodukter från bakterien kan man få en uppfattning om man är infekterad av "magsårsbakterien".Cynaramin
Molkosan
Cynaramin från Vitaminvaruhuset

Molkosan från Bodystore
Molkosan från Vitaminvaruhuset

Frågor och svar. 
Tillbaka till Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterad 2011-08-30