Lingon och Tranbär. Tips från Fråga Helhetsdoktorn
Introduktion

Lingon

Tranbär

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
 



Nordiska bär är en resurs som förutom god smak och högt näringsvärde även kan förbättra vår hälsa. Lingon och tranbär innehåller bl.a. proantocyaniner, på vilka det har gjorts många medicinska studier. Proantocyaninerna är blå-röda färgämnen med antioxidativa egenskaper som ingår i den större gruppen flavonoider.

Flavonoiderna har flera effekter. Studier har utförts på tillstånd som cancer högt blodtryck och om de kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Lingon
Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och röda bär. De blommar i maj-juli, blommorna är klockformade, vita eller ljusrosa och sitter i klasar. De blanka och klarröda bären mognar i augusti-september. De behöver inte konserveras då de har lång hållbarhet på grund av sin höga halt av bensosyra och även C-vitaminhalten är hög. Förr såldes bären, Baccæ vitis idææ, på apoteket som bland annat febernedsättande medel. 

OBS. pga sin höga bensoesyrahalt kan vissa personer som är känsliga för fruktsyror reagera allergiskt på bären. Det är en reaktion om liknar den som en del personer kan få av salicylsyra eller acetylsalicylsyra. Se även mera under Biostrath Salix, receptmall:. under kontraindikationer.

Tranbär
Tranbär är ett lågväxande ris med tunn, krypande, rotslående stam och de små blommorna är rosa till röda. Bladen är gröna hela vintern och läderartade men tunnare än lingonets blad. Tranbären blommar i juni-juli. Bären är runt sex millimeter i diameter, runda, röda, ofta med mörkare röda prickar och mycket sura innan de har blivit frysta av den första frosten och då de får en mildare smak och kraftigare arom. 

Frukt och grönsaker kan skydda oss mot en mångfald olika sjukdomar. Tranbär har visats skydda mot och även kunna bota urinvägsinfektioner samt har en positiv effekt mot sjukdomar i tandköttet, magsår och även cancersjukdomar. Nyligen genomförda studier visar att tranbär innehåller naturliga substanser som antioxidanter, flavonider och polyfenoler som kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Forskare vid universitetet i Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine studerade effekten av att ta tanbärsdricka i pulverform regelbundet under en 6-månadersperiod och noterade en förbättring av blodcirkulationen vid försök på grisar som hade en kärlsjukdom med ateroskleros, "åderförfettning". 

Värde av frukt och grönt i vår kost har varit föremål för intensiv forskning och forskarna försöker utröna vilka komponenter som står för den hälsosamma effekten. . 

Forskarna Kruse-Elliott och Jess Reed har arbetat med granatäpplen och grapefruktkärnextrakt såväl som tranbär. Dessa är rika på polyfenoler som annars är sparsamt förekommande i den moderna västerländska dieten. 

Cranberry juice may help protect against heart disease
www.news-medical.net/print_article.asp?id=8849

Cranberry juice modulates atherosclerotic vascular dysfunction
www.medicalnewstoday.com/printerfriendlynews.php?newsid=22181


Urinvägsinfektioner och lingon/tranbär
 

Urinvägsinfektion är ett vanligt tillstånd som drabbar merparten av alla kvinnor en eller flera gånger. Tillståndet orsakas vanligen av bakterier som tar sig "bakvägen" upp genom urinröret och sedan tillväxer på fel ställe dvs i urinblåsan. I vissa fall kan bakterierna vandra högre upp till njuren och förorsaka en sk övre urinvägsinfektion.   En del bakterier har större förmga att hålla sig kvar i urinvägarna. Sådana egenskaper hos bakterier kallas vanligen virulensfaktorer och vanliga kolibakterier har en speciell form av hår som kalls fimbrier. Dessa fimbrier underlättar för bakterierna att hålla sig kvar i urinvägarna och de sköljs då inte lika lätt ut igen. Att dricka mycket vätska är ett ofta givet råd vid unrinvägsinfektioner men mot bakterier som klamrar sig kvar med dessa fimbrier blir det rådet inte lika effektivt. Tranbär och lingon innehåller ämnen som kan blockera en del av fimbriernas funktion och på så sätt bidra till att urinvägsinfektionen läker snabbare samt även ha en förebyggande effekt.  Tranbärs
   Tranbärsdricka används bland annat i äldreboende för att förebygga urinvägsbesvär och det har också gjorts en del forskningsstudier på de lite bittra bären. Men att dess släkting lingonen också har samma, och till och med kraftfullare, effekt, har inte tidigare varit så känt.
 -Förklaringen är att lingon har en ännu högre tanninhalt än tranbär.



Effekten av Biotta Lingondricka vid urinvägsinfektioner 
visad i en stor vetenskaplig studie

Pressmeddelande                        Frauenfeld 2004-06-23
Rekommenderas av gynekologer:
Lingondricka botar och förebygger urinvägsbesvär

 
Cranberry compound found to block cancer 
US scientists have demonstrated that specific cranberry
compounds fight the development of cancer.
  Cranberry compound found to block cancer

  By Dominique Patton

  10/17/2005 - Compounds in cranberries, thought to help
  prevent urinary preventions, may also fight the
  development of cancer, report US researchers today.
 The chemicals, called proanthocyanidins, inhibited the
 growth of human lung, colon and leukaemia cells in culture,
 without affecting healthy cells. They could also stop cancer
 from spreading, showed the tests. 

 The work by Catherine Neto at the University of
 Massachusetts-Dartmouth and colleagues is important as it
 is one of the first studies to look closely at the compounds
 in this fruit that are responsible for anti-cancer activity. 

  “Anti-cancer activity has been reported in the literature from way
 back but there is no good real data on the structures [in
 cranberries],” Neto told NutraIngredients.com. 

 There are several groups of antioxidant compounds in
 cranberries that could protect against cancer, she noted,
 including quercetin and ursolic acid. 

 But while cranberry extracts have previously been shown to
 inhibit human cancer cells, in most cases the researchers
 did not identify the active constituents responsible for such
 an effect. 

 Moreover, while proanthocyanidins from grapeseed have
 been linked to cancer inhibition, the structure of these chemicals is significantly different in cranberries
 compared with other berries. 

 “Unlike most fruit, cranberries contain PACs with A-type linkages between units, a structural feature identified in
cranberry PACs with antibacterial adhesion properties and those with LDL-protective properties,” write Neto and
colleagues in the Journal of the Science of Food and Agriculture (DOI 10.1002/jsfa.2347). 

“Previously published reports have suggested that cranberry proanthocyanidins have anti-cancer properties but there
are few data on tumour growth inhibition by well-characterized cranberry proanthocyanidins,” they note. 

The authors isolated a proanthocyanidin-rich fraction of a whole cranberry extract made from fruit donated
by US-based Decas Cranberries. The fractions were tested on several tumour cell lines and screened for
their effect on tumour proliferation. 

The study showed significant inihibition of the proliferation of cancer cells, not previously shown with other
proanthocyanidins, as well as the blocking of tumour growth. “The activity was at no less than 100ug/mL
concentration,” said Neto. 

“It's hard to say whether you would get these levels distributed to different tissues to the extent where you would
have activity in vivo,” she added. 

But eating cranberries or taking supplements of extract could be helpful, she believes. 

“There are so many compounds in cranberries capable of having some anti-cancer mechanism that when taken
together there is potential for benefit,” she said. 

There are probably several mechanisms for the cranberry's anti-cancer action, said Neto, but further work
needs to be done to clarify this. 

“We're hoping to follow up with animal models. It's really important to do this. These compounds are not at all
well-known so I think of this [new study] as opening a door." 


Frågor och svar



 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2017-09-22