Struma.                       tips och svar från Fråga Helhetsdoktorn
 
 
Introduktion

T3
Upplever du att det är skillnader i effekt i olika förpackningar? Rapportera.

Frågor
och svar

tidigare Seminarium om samverkan mellan sköldkörteln och binjurarna

Länkar
 

 

Introduktion

Struma betyder kort och kort förstoring av sköldkörteln och bakom en sådan kan ligga många olika tillstånd. Funktionen i körteln kan vara normal, för hög eller för låg och denna produktion är inte alltid kopplat till en förstoring i sköldkörteln

Tidigare var jodbrist en vanlig orsak till struma men i de länder där man tillsätter jod till bordssalt har denna form minskat betydligt.
Man kan också minska på goitrogen föda, dvs födoämnen som innehåller substanser som kan bromsa sköldkörtelns produktion av hormon. 
 

Åtskilliga födoämnen har denna bromsande effekt i högre eller lägre grad och bland de mera verkande kan nämnas 

  • Vitkål
  • Brysselkål
  • Till viss del andra kålsorter som Kinakål, kruskål mm.
  • Soja
  • Hirs
  • Vissa nötter som pinjenötter, jordnötter
Dessa födoämnen kan dock ätas, även råa i måttliga mängder förutsatt att den strumasjuke inte har en jodbrist.

En kostomläggning kan var värdefull i vissa lägen.  För den som inte får jod via tillsatsen i jodsalt finns det jodrika födoämnen i havsalger, tång och andra marina produkter.
 

Inte bara jodbrist unta även brist på zink, mangan och A-vitamin samt vissa proteiner kan också bidra till utvecklandet av struma.

För höga halter av mineraler som kalcium (kalk) och magnesium (dolomitkalk) kan också vara goitrogena.

Tungmetaller som kobolt kan ge ökad risk för struma, t.ex. när man har hög kobolthalt i vattnet. Observandum för den som har egen brunn i mineralrik berggrund.

Det kan också noteras i fall där man har har brist både på selen och jod har sköldkörtelns funktion försämrats ytterligare. Man bör då börja med att ersätta jodbristen först innan man ger ett tillskott av selen.  Gör man tvärt om kan hormonproduktionen försämras i början.
 
 


T3

Upplever du att det är skillnader i effekt i olika förpackningar? Rapportera.  Jag har rapporterat upplevd ändrad kvalitet på Batch nr 422843 utgångsdatum 07 2021. Liothyronin Takeda.

Ett tips är att påbörja en ny förpackning när du har ca hälften kvar i en förpackning. Spara den andra mörkt, torrt och svalt i originalförpackningen. Det är även bra att alltid ha en del kvar om det blir leveransproblem eller produktionsproblem. Skulle du uppleva problem som kan vara kopplade till bytet så kan du byta tillbaka. Det är viktigt att rapportera misstanken. Det är lätt att rapportera om du går in här.


https://e-service.lakemedelsverket.se/formservice/formDownload?serviceName=mpa_konsumentrapport_biverkning

Tips för dig som har fått recept på Liothyronin 20µg och tycker att det är svårt att få till 1/4 tablett. Mitt grundschema för T3 behandling är ett snabbschema i grunden och bygger på att man regelbundet mäter blodtryck puls med en blodtrycksmätare med förmåga att reagera på oregelbundenheter i pulsen.

https://www.apoteket.se/produkt/omron-blodtrycksmatare-m2-1st-lada-254160/

http://www.helhetsdoktorn.se/tyreoidea-schema/


Ett långsammare schema får man genom att byta ut 1/2 tablett mot 1/4. De som tycker att det är svårt kan ta en tablett i en mortel. Lägg till 5 strukna teskedar eller kryddmått med en sockerart om du tål, t.ex. vanligt rörsocker. Mortla allt och blanda. En halv tsk ger då 2 ug T3.
Ta en ny tablett varje dag och krossa.
 Låt ej stå i ljuset utan helst i  kylskåp

https://www.bazaargadgets.com/se/6-ml-mini-porslinsmortel-pestle-set-mixing-slipning-bowl.html

Några tips om hur du kan lösa basal kroppstemperaturmätningen.


http://www.vardhandboken.se/Texter/Temperaturmatning/Matmetoder

http://www.vardhandboken.se/Texter/Temperaturmatning/Normal-kroppstemperatur

https://babyplan.se/wp-content/uploads/2017/09/bbt-diagram-eksempel2.jpg


Tidigare seminarium:

SAMVERKAN MELLAN SKÖLDKÖRTEL OCH BINJURAR

Hur stress, infektioner och miljöförgiftning påverkar den hormonella balansen. Analysmetoder, symptomatologi, patientfall och behandling.
Medverkande:Dr. Kajs – Marie Nordell
Peter Wilhelmsson, Alpha Plus
Madeleine Marcus, Scandlab
Per Magnuson, Scandlab

Plats: Centralt i Stockholm
 
Tipsa gärna om kommande seminarier inom ämnet så lägger jag upp dem här. 


 


Frågor och svar

Dold folksjukdom orsakar viktuppgång och trötthet: ”Många lider i onödan”

Längd:
11 min
På TV4 Play sedan:
25 november 2018

Josefine Sundström började tappa hår, aptiten försvann men hon gick ändå upp i vikt. Och så var det den där oändliga tröttheten. Först sju år senare fick hon veta att hon lider av hypotyreos, en rubbning i sköldkörteln. Nära en halv miljon svenskar medicineras mot sjukdomen. Men det kan vara långt fler som är sjuka utan att veta om det. Kenneth Ilvall, specialist allmänmedicin, berättar om sjukdomen, symtom och hur den behandlas.

Tillgängligt:

30+ dagar till

Rättigheter:

Kan ses i hela världen

Om Nyhetsmorgon: Börja dagen med Nyhetsmorgon! Under varje morgon, hela veckan, alla dagar året om, bjuds det på det senaste från nyhets- och nöjesvärlden. Låt oss guida dig igenom det mest aktuella just nu!

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938188

Läkaren svarar på tittarnas frågor om sköldkördelrubbningar: "Stor del ärftlighet"

Längd:
7 min 4 sek
På TV4 Play sedan:
25 november 2018

Josefine Sundström började tappa hår, aptiten försvann men hon gick ändå upp i vikt. Och så var det den där oändliga tröttheten. Först sju år senare fick hon veta att hon lider av hypotyreos, en rubbning i sköldkörteln. Nära en halv miljon svenskar medicineras mot sjukdomen. Men det kan vara långt fler som är sjuka utan att veta om det. Kenneth Ilvall, specialist allmänmedicin, berättar om sjukdomen, symtom och hur den behandlas.

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938197

Nadja Öström är kostrådgivare och coach inom sköldkörtelhälsa
 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2019-03-03