Syrade livsmedel och vår viktiga tarmflora. Tips från Fråga Helhetsdoktorn 
 
Introduktion

Tistelvind

Mata dina bakterier

Biogaia

Fermenterad vassla
Molkosan

Definitioner (biotika)

Frågor och svar

Länkar:
 
 

 

Syrade livsmedel

Acidophilus, bifidobacterium, reuteriphilus och andra lactobaciller har alla en antibitotisk verkan och förekommer i olika syrade mejeriprodukter. Lactobaciller förekommer också i mjölksyrade grönsaker och andra syrade livsmedel. Totalt finns minst ett 70-tal lactobaciller men alla är inte lika positivt verksamma. 
  Functional food, "mat med en funktion", är ett växande forsknings- och produktområde i Sverige. Det handlar om att ta bort onyttiga egenskaper i livsmedlen och att förstärka de nyttiga. I dag har man insett att maten kan ge oss inte bara näring utan andra hälsoeffekter.


Tistelvind
Tistelvind är ett familjeföretag i  södra Östergötland som driver en ekologisk odling i växthus och på friland. Under de senaste åren har en förädling vuxit fram som fått en alltmer betydande roll. Förädlingen bygger på att grönsakerna får genomgå en mjölksyrejäsning. Det är en process som sker med hjälp av mikroorganismer. När man använder ekologiskt odlade grönsaker så finns dessa naturligt på grönsakerna. Ger man de rätta betingelserna så börjar mikroorganismerna arbeta. Resultatet är inte bara en konservering - utan en förädling som ger ett förhöjt näringsvärde  och en ny smakupplevelse.Tistelvind
Dyrshagen 590 12 Boxholm 
Tel: 0142-50134
Fax: 0142-50147
E-post: tistelvind@swipnet.se
Syra själv och köp till hem, dagis, skola mm. Eller varför inte till lunchrummet på jobbet:
Biogaia: Om Lactobacillus Reuteri
 • bildar en substans som kallas reuterin, som motverkar skadliga bakterier
 • minskar risken för magbesvär
 • binds till tarmväggen och bidrar till kroppens immunförsvar 
 • är väldokumenteradMolkosan 
                      
Molkosan är ett livsmedel som bereds genom att ett koncentrat av färsk ostvassla fermenteras ”mjölksyras” så att den näringsrika mjölksyran bildas. Den tillverkas i Schweiz där man får mjölkvassla från kor som betar på näringsrika alpsluttningar. Detta säkerställer ett bra näringsutgångsläge och vid en fermentering bildas dessutom nya näringsämnen med antioxiderade, ”cellskyddande”  verkan mm.
Läs mera om Tips vid användning av Molkosan


Definitioner

Biotika: ämne som påverkar mikroorganismers tillväxt.

 • Begreppet probiotika definieras som " levande mikroorganismer som tillförs med födan och positivt påverkar värddjuret genom att förbättra dess mikrobiella balans i mag-tarmkanalen” Senare har man definierat begreppet prebiotika vilket syftar på " icke nedbrytbara livsmedelsingredienser som positivt påverkar värden genom att selektivt stimulera tillväxten och/eller aktiviteten av vissa bakterier i tjocktarmen, vilket kan förbättra värdens hälsa ". 
 • Med prebiotika avses t. ex oligomerer av socker och sockeralkoholer som inulin, laktulos och oligofruktos. Sammanfattas med begreppet frukto-oligosackarider, FOS.
 • En blandprodukt av pre- och probiotika benämns symbiotika
 • Antibiotika är ämnen som motverkar mikroorganismer
  • bakteriostatiska: Hämmar tillväxten
  • bakteriocida: Dödar mikroorganismer, i detta fall bakterier


Symbiotika (kombinationen av pro- och prebiotika)

Regicol 

 • Psyllium -fibrer är de bästa fibrerna när det gäller att reglera matsmältningen. 
 • Frukto-oligosackarider (FOS) är ett naturligt sötningsämne som finns i en del grönsaker och ger näring för de nyttiga tarmbakterierna
 • Acidophilus och bifidum bakterierna är kända som "de nyttiga tarmbakterierna".Sammansättningen :
Psyllium-fibrer blandade med vatten bildar den mjuka gelé som gör att tarminnehållett utvidgar sig. Denna fuktiga gelé utgör också en god grogrund för de nyttiga tarmbakterierna som i sin tur får näring från fruktooligosackariderna, Forskningsstudier har också bekräftat att de "nyttiga" tarmbakterierna och FOS skyddar tarmen ännu bättre när de tas tillsammans.(symbiotisk effekt)

Korta råd om varför man bör använda Regicol:  regicol.pdf


Postbiotika

P är ett nyare begrepp som brukar definieras som: “beredning av ej levande mikroorganismer och/eller deras komponenter som ger värden en hälsofördel”, och som har som producerats av mikroorganismer. De kan ha gynnsamma effekter på tarmslemhinnan och lindra symtom, både vid IBS och IBD.

Tecken på långsiktiga hälsofördelar
Probiotika påverkar floran kortsiktigt och det är svårt att på förhand veta vilka bakteriestammar som är gynnsamma för en individ. Postbiotika kan hjälpa mot grundorsaken till symtomen och effekterna kan därmed bli mer bestående.
När tarmfloran är i bra balans och tarmens slemhinna stärkts tolereras ofta fibrer och FODMAP bättre, vilket gör att även personer med känslig tarm kan äta mer hälsosamt. Detta ger stöd till att även pastöriserade produkter baserade på fermentation kan ha värdefulla hälsoeffekter.

Frågor och svar
Brevfråga från Året Runt "Fråga om Naturmedel" i nr 23 2002:
Är det någon skillnad på äppelcidervinäger och äppelvinäger eller är det samma sak och har de samma effekt?

Svar
 Bägge beteckningarna används i recept mm för samma produkt som vanligen kallas äppelcidervinäger.  Vinäger kommer av franskans Vin aigre = surt vin, och framställs genom fermentering av vin och ciderprodukter. Vinägern har traditionellt använts i  huskurer för både utvärtes och invärtes problem. Vår moderna västerländska kost innehåller numera små mängder av fruktsyror  och fettsyror som finns i fermenterade produkter. Kylskåp och konserveringsmedel i form av kemiska tillsatser har funnits under en mycket kort tid i människans utvecklingshistora. När jag talar om naturlig kost brukar jag tipsa om hur en stenåldersdiet kan ha sett ut. Våra förfäder intog betydligt mera nyttiga bakterier och fruktsyror och fettsyror med kortare kolkedjor i fetterna. De långa fettsyrorna är mera en produkt  av vår moderna livsmedelsindustri. 
Fermenterade produkter, surkål, vinäger, surgurka, Molkosan mm tillför många nyttiga produkter för tarmen  och ättiksyran i äppelcidervinäger tillhör dessa nyttiga fettsyror. Det finns en liten vetenskaplig studie som visar att man kan få jämnare blodsocker om man intar livsmedel med  dessa syror.  Dock har man inte visat att man får jämnare blodsocker om man torkar in äppelcidervinägern så att vattnet och ättiksyran försvinner. Det är bäst att ta den naturliga äppelcidervinägern först för att se om Du mår bättre av den. Sedan kan Du prova alternativet med frystorkad äppelcidervinäger som dock inte innehåller någon högre halt av fruktsyror. Vinägern har dock inte någon "fettförbrännande" effekt  och inte heller någon ökande effekt på ämnesomsättningen men mår man bättre i magen är det lättare att äta så att man håller vikten. Jag brukar rekommendera att man tar 1 tesked äppelcidervinäger, eller Molkosan  i ett halvt glas vatten 10-15 minuter före huvudmåltiderna. Det ger förutom ett tillskott av fermenterade produker även en signal till vår mage att den ska förbereda sig för måltid. 

Fråga om antibiotika
Brevfråga till "Hälsa Svarar"
FRÅGA: Är det alltid rätt att ta antibiotika vid infektioner? Hur verkar antibiotikan i kroppen? När symptomen är borta -- kan jag sluta med medicinen då? Vad kan man göra om man inte vill ta antibiotika? Vad är antibiotika gjort på? Är det testat på djur?

SVAR: Antibiotika är ett samlingsnamn för olika kemiska föreningar som används mot infektioner orsakade av bakterier och andra sjukdomsframkallande mikroorganismer. 
Det mest kända är vanligt penicillin. Finns exempelvis i Kåvepenintabletter som är ett vanligt använt antibiotikum  i Sverige. Penicillin utvanns ursprungligen från en mögelsvamp  som odlades i stora tankar och på så sätt kan man säga att det är ett naturligt medel som alltid har funnits i naturen.  Numera tillverkas allt mera med utgångspunkt från moderna industrikemikalier. 

Det finns nu många olika sorters antibiotika och man har ändrat om de ursprungliga substanserna och även uppfunnit nya kemiska ämnen som fungerar som antibiotika. De verkar genom att döda de skadliga mikroorganismerna eller genom att hämma deras tillväxt så att kroppens eget försvar lättare ska kunna ta hand om angriparna.  När man har fått en kur med antibiotika ska man oftast inte sluta så fort som man känner sig bättre för då kan mikroorganismerna växa till igen och de kan också lättare utveckla motståndskraft mot medlet.
Allmänt kan man säga att det oftast är rätt att inte ta antibiotika vid infektioner. Det beror på att de flesta infektionerna orsakas av virus och där har våra vanliga antibiotika ingen effekt. Att ta medlet då kan bidra till att även de mikroorganismer som finns i vår omgivning och som inte är sjukdomsframkallande dödas. Dessa "snälla" bakterier är nödvändiga för hudens funktion och även magens matsmältning. De flesta sjukdomar som orsakas av bakterier går också över av sig självt men i vissa fall ska man absolut och av livsviktiga skäl ta ett antibiotikum. En hälsosam livsföring  där man äter en näringsrik kost, motionerar samt undviker att stressa gör att kroppens immunförsvar fungerar bättre. Tyvärr kan man nog inte räkna med att man kan klara sig mot alla tänkbara infektioner men lindrigare kan de säkert bli.

I början var det svårt att framställa penicillin och allt tillgängligt användes vid svårare infektionstillstånd hos människor.  Sedan upptäckte man att det fungerade bra även för djur och sjuka djur får ungefär samma ämnen av veterinären som vi har i våra antibiotika avsedda för människa.  På så sätt kan man säga att alla antibiotika är testade på djur men med ett "gott" syfte även ur djurens synvinkel.

Antibiotika är ett stort område att täcka bara i en enkel frågespalt. Mitt råd är att man alltid ska ta upp frågan med läkaren om det verkligen är nödvändigt att antibiotikabehandla infektionen i fråga. Då får man väga riskerna mot att man kan bli svårt sjuk mot att man får biverkningar av olika slag om man tar antibiotika.  Ta även upp frågan om det går bra att använda även de lite äldre antibiotikasorterna. 
Länkar

Kombinationsmedel med flera olika nyttiga mjölksyrabakterier: https://www.trigut.se/

http://www.biogaia.com/
Aftonbladet Hälsa:   Mjölksyrad mat kan ge mindre allergier . (Även recept "Surkål för Nybörjare"
 
Aftonbladet Hälsa: Så slipper du magsjukan 10 naturliga medel
 
 
Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2024-03-25