Acne, tips nr 17 från Fråga Helhetsdoktorn

 
Orsaker

Dietföreskrifter

Naturmedel

Fysioterapi

Övrigt

Tea Tree Oil

Stress

Pantotensyra

Acnix

Artikel om
kost och akne
av Cordain 

Artikel i tidningen Läkemedelsvärlden

Frågor och Svar

Länkar
 
 
 

 

Orsaker/typiska symtom
Frågelådans internetsidor har nog delvis en ung publik med tanke på det relativt stora antalet frågor angående akne och här följer allmänna tips angående akne. Individuell behandling är dock viktigt och det är viktigt att ha rätt diagnos även när det gäller hudsjukdomar.

Akne är vanlig under puberteten. Man finner ofta varfyllda hudutslag (finnar), ibland stora furunklar, lokaliserade mest till ansiktet och bålen. Sjukdomen har samband med de hormonella förändringarna under pubertetsåren, med kosten och med psyket. Psykisk obalans förvärrar symtomen. En kost rik på animaliskt protein och fett samt raffinerade kolhydrater bidrar också till uppkomsten av acne. Andra utlösande kostfaktorer är starka frökryddor (peppar, paprika, chili, kanel, vanilj, cyrry) ättika, mögelost fet lagrad ost, choklad, nötter, alkohol, sötade läskedrycker, kaffe och citrusfrukter.

Speciella dietföreskrifter

Vi rekommenderar en kost med låg kolhydratbelastning och med bra förhållande mellan omga-3 och omega-6. I praktiken kan det lösas genom extra tillskott med omga-3 fettsyror. Se även under sidan "mjölksyrat" för information om kost och tillskott för en bra tarmflora. Kosten blir då inflammationsdämpande och immunsystemet stärks.

Örter/naturmedel

Under fastan och mellan måltiderna rekommenderas riklig mängd dryck som källvatten och teer - . blandningar eller var för sig omväxlande - på åkerfräken, maskros, nässlor, björkblad, körvel spetsgroblad, brunnskrasse och styvmorsviol. Färdiga teblandningar: Skogsborgs te nr 5, Ledins renande te. Extra vitaminer:  A, B-komplexet, C- och E-vitamin. Naturmedlet Preglandin (2 kapslar 3 ggr dagl i kombination med Zinkvita (i tabl 3 ggr dagl) kan försökas. Även magnesium och selen har använts vid acnebehandling.

Fysioterapi/hydroterapi

Ansiktsmask av lera (t ex Luvos, utvärtes) gurksaft, ångbad, bastu, tarmsköljningar (Ledins Clysmatic). Mycket motion i frisk luft. Solbad, ev solarium (uttorkande) rekommenderas, liksom hudborstning av frisk hud, svavelbad, svavelklibad och kolsyrebad.

Övrigt

Konventionell behandling med Aberela och Dermairol kan mycket väl kombineras med ovan angiven behandling. Behandling med tetracykliner kan dock störa tarmfloran.                        Ur "Tallmogårdens väg till Hälsa" av dr Karl-Otto Aly. Tea-Tree oil
En terapiprincip som tillämpats mera de senaste åren är att badda försiktigt med Tea-tree oil. Oljan har en klart påvisad bakteriedödande effekt men den kan i enstaka fall även orsaka ett kontakteksem. Användes således med viss försiktighet. Vid en form av acne som heter ansiktsros eller acne rosacea har man sannolikt för mycket av hudsvamp som bidragande orsak. Den allopatiska behandlingen är tetracyklin (antibiotika) och/eller Elyzol-kräm (svampmedel). De ovan nämnda principerna för att stärka immunförsvaret bör prövas och där har Tea - tree oil en plats eftersom den också är svampdödande. 

I en randomiserad, enkelblind studie på akne behandlades 58 respektive 61 patienter med 5% TTO kräm eller 5% bensoylperoxidliniment (BPO) under tre månader, dvs en betydligt längre behandlingstid än vad som rekommenderas vid godkännande av TTO som naturläkemedel (3). Med TTO sågs en långsammare insättande effekt. Framför allt var effekten av TTO obetydlig på inflammatoriska lesioner under den första behandlingsmånaden, dvs så länge som medlet av säkerhetsskäl rekommenderas. En signifikant bättre effekt av BPO på inflammatoriska lesioner kunde ses, däremot ingen skillnad i effekt mellan behandlingarna avseende de icke-inflammatoriska lesionerna. Bland BPO-patienterna fick 79% förväntade men oönskade bieffekter som t ex fjällning och klåda mot 44% i TTO-gruppen. 

I en randomiserad, dubbelblind studie jämfördes effekten av 10%-ig TTO-kräm med 1%-ig tolnaftatkräm samt placebo vid fotsvamp (4). Tolnaftat fanns tidigare godkänt i Sverige för behandling av ytliga svampinfektioner under namnet Focusan, men avregistrerades 1988, då modernare medel kommit på marknaden. 121 patienter inkluderades i studien och av dessa genomförde 104 behandlingen under fyra veckor. Mykologisk utläkning sågs i 85% i tolnaftatgruppen, men endast i 30% i TTO-gruppen. Detta resultat var ej signifikant skilt från placebo. Den TTO-kräm som användes i studien gav dock enligt artikelförfattarna lika god förbättring av symtom vid fotsvamp såsom klåda som tolnaftatkrämen. Studier mot moderna utvärtes svampmedel finns ej redovisade.

Säkerhet
Tea Tree-olja har visat sig kunna framkalla kontaktallergi, något som också var förväntat med hänsyn till innehållet av terpener. Sedan 1991 har 33 rapporter om hudbiverkningar inkommit till Läkemedelsverket för medel där TTO ingår. I 27 fall rör det sig om kontaktdermatit/eksem och i många av dessa finns positivt epikutantest. Ytterligare fall finns redovisade i litteraturen. Antalet biverkningsrapporter får dock ställas i relation till en omfattande användning. Tea Tree-olja bedöms även kunna korsreagera med kolofonium, som är en vanlig orsak till allergiskt kontakteksem (5). Kolofonium finns i en stor mängd produkter, t ex häfta, tejp, vissa kosmetiska produkter, färger, trä och våtstarkt papper. Kolofoniumallergi är ett besvärligt tillstånd, eftersom ämnet används så ofta.

Risken för sensibilisering är mindre vid applikation på frisk hud än på skadad hud, som ger en ökad penetration. Risken för sensibilisering bedöms kunna minska om TTO appliceras med lägre koncentration under begränsad tid, varigenom antalet molekyler som appliceras per ytenhet minskar. Den 100%-iga oljan rekommenderas spädas till 1:10. Spädning med vatten är olämplig, eftersom det bildas en inhomogen vätska.Stress och akne:
I en artikel om acne i Sydsvenskan 4:e november 99 berättar hudläkare Annika Aronsson att det  inte alls är ovanligt att acne debuterar först i 20-30-årsåldern och då främst  hos kvinnor.
"- Just de här kvinnorna tror man är känsliga för stresshormoner, säger Annika Aronsson." 
Hon berättar vidare att Perioral dermatit också har ökat de senaste decennierna. Perioral dermatit är en sjukdom som ofta förväxlas med acne. Den drabbar främst unga kvinnor, som får rodnad hud med små knottror eller kvisslor runt munnen. Vad som orsakar sjukdomen vet man inte säkert.

Fakta/acne

  • - Manligt könshormon påverkar talgkörtlarna, en hormonrubbning kan göra att talget inte kommer ut och det bildas finnar.
  • Stress och bland annat tillväxthormon kan orsaka finnar.
  • Vissa kan få finnar av gestagener, ett hormon i p-piller.
  • Ärftligheten spelar en stor roll.
  • Fet solkräm och kosmetika kan ibland orsaka finnar.
Pantotensyra
Det har kommit flera rapporter om att man kan få effekt med kosttillskott som innehåller pantotensyra. Detta tillskott är beprövat mot hårproblem men det är värt att prova även vid acne.
Dock har höga doser gett leverskador vid råttförsök. Råttor och människor skiljer sig beträffande metabolismen men höga doser bör tills vidare erfarenhet har samlat bara användas vid den svåra formen och i samband med kontroll hos läkare (på samma sätt som man kontrollerar sig när man behandlar med Tetracyklin och Roaccutane). Roaccutane skrivs ut på licens och finns inte med i FASS som däremot Tetracyklin gör. För egenvård rekommederas att man inte på egen hand tar doser utöver de rekommenderade 400 mg / dag.
Acnix
Acnix Cream innehåller mjölksyra som löser upp de blockeringar som täpper till talgkörtlarna. Samtidigt sänker mjölksyran hudens pH-värde och skapar därmed en ogynnsam miljö för tillväxt av bakterier.
För att undvika att huden torkar ut och att överproduktionen av hudfet ökar ytterligare, innehåller Acnix Cream oljor som squalen och avokadoolja, som utan att täppa till huden bidrar till att förhindra uttorkning.
www.acnix.se
http://www.medicanord.se/acnix_se.htmlI en artikel "Acne Vulgaris, A Disease of Western Civilization,

beskriver Loren Cordain (se mera på sidan om Paleodiet) tillsammans med den svenske läkaren Staffand Lindeberg och övriga medförfattare intressanta fakta när man studerar akneförekomsten hos en grupp innevånare på Papua, Nya Guinea. 

I västerländska samhällen är acne mycket vanligt förekommande medan förekomsten är betydligt lägre i samhällen som inte har drabbats av den västerländska civilisationens förändringar beträffande kost och livsstil. Ungdomsfinnar grasserar i utvecklade länder men är okända i Papua Nya Guinea och det inre av Amazonas. I Alaska dök de upp först när moderna matvaror importerades.  Man drar slutsatsen att den förvånansvärt stora skillnaden i akneförekomst inte beror på enbart genetiska faktorer utan att de till största delen beror på kost och livsstil. Att identifiera dessa faktorer kan vara värdefullt när man ska identifiera de faktorer som är av betydelse för aknebehandling i västerländska populationer.

Arch Dermatol. 2002;138:1584-1590 http://archderm.ama-assn.org/cgi/content/short/138/12/1584

Age-old Debate: Acne and Diet 
 

Nu finns det även en kommentar i tidingen Läkemedelsvärlden om kost vid akne som Du kan läsa även på svenska:
 
FORSKNING

Acne kan bero på för mycket snabba kolhydrater
Vår västerländska diet med stor andel snabba kolhydrater kan ha större betydelse för att få acne än man tidigare trott. 

NR 1-2 Februari 2003Ibland svår sjukdom.
Det förekommer svåra former där man ibland även kan få påverkan på hela hälsoläget.
Se länken: http://tray.dermatology.uiowa.edu/AcneCong01.htmDebattera Akne

[ Akneproblem.nu ] - Ett diskussions forum http://www.akneproblem.nu/


Frågor och Svar: 
Svar på frågan med signaturen: ”Bekymrad mamma” tidigare publicerad i Tidskrift för Hälsa.
Något uppdaterad beträffande råden angående fetter. Ta hellre omega-3-olja än att generellt öka andelen vegetabiliskt fett: 

Akne beror oftast på hormonella faktorer och inte på fellevnad eller att man låter sin hy bli ”smutsig” eller ”oren”. Det finns flera former av akne där vissa är mindre vanliga och kanske ska ha en annan behandling än den vanliga formen (acne vulgaris).   Den vanliga formen kan ses som en inflammationssjukdom i talgkörtelapparaten. Har man en ”svår acne” är det bra att i alla fall konsultera en specialist som kan ge en säkrare diagnos än den man kan ge bara via brevkontakt. Jag utgår dock nu ifrån att det är den vanliga formen som hon lider av.

Genom att studera andra kostsystem lär vi oss mera om hur kosten påverkar vårt hälsoläge. Den japanska kosten skyddar mot förhöjd risk för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer mm. De grupper av ungdomar som äter mera av den japanska, traditionella kosten har mindre problem med akne så mitt råd är att ni justerar kosten så att man ökar intaget av de ”nyttigare” fettsorterna och gärna tar ett tillskott av gammalinolensyrainnehållande fetter från t.ex. linfröolja, jättenattljusolja eller i blandningen ”Udo´s choice” och dessutom utnyttjar oljor som olivolja av bra kvalitet. 
Öka andelen sojaprodukter och byt ut ev komjölksprodukter under en period för att se om även detta har en effekt. 
I stället för färskmjölk kan man använda rismjölk eller produkter som Tofuline.  Sojabönan och groddade frön, t.ex. alfalfagroddar innehåller ämnen, s.k. fytosteroler som stödjer människans eget hormonsystem. I den japanska kosten har man ett högre intag av dessa växtämnen och man har rekommenderat att man ska öka intaget av dessa även i västerlandet. Man ska dock inte överdriva genom att vräka i sig alfalfagroddar eftersom det kan bli för kraftig påverkan. Man vet att män som lever en tid på en extrem groddkost kan få tillväxt av bröstkörtelvävnaden. Genom liknande råd har tidigare brevfrågare fått hjälp med långvariga akneproblem men det är en del också som har rapporterat misstänkta försämringar så det är klokt att prova sig fram och öka tillskotten av soja och exempelvis jättenattljusolja gradvis.

Vid den diet som ni beskriver finns det risk för brister på exempelvis zink och selen som bägge har betydelse för hud och immunförsvar. Se till att det grova brödet är rätt jäst så att mineralierna i det tas upp lätt. Ta gärna ett allsidigt vitamin- och mineraltillskott för att försäkra sig ytterligare mot risken för exempelvis brist på folsyra och selen.

Att dricka mycket är ofta bra. Dricker man mera än behovet finns risken att man även ökar utsöndringen av vissa nyttiga mineralier. Lagom brukar vara bäst.

För lokal hudbehandling kan man använda olika formera av Tea Tree oil. Det finns en viss allergirisk och den som har en hudallergi eller är hartsallergisk bör inte pröva preparatet. Propolis har bakteriedödande egenskaper och kan användas i form av spritlösningen eller i mildare form som Herstat munsårssalva när man vill undvika de vanligare receptbelagda salvorna. Huden har naturligt ett lågt pH-värde och utspädd mjölksyrainnehållande Molkosanlösning kan användas som ansiktsvatten. Som förebyggande hudvård kan man utnyttja solljus, solarium och torrborstning på frisk hud.
Bertil Dahlgren
 
 

 

Några acnelänkar:

(Om Du har några bra tips eller länkar är Du välkommen att hjälp till med att hålla denna sida uppdaterad).

Acne Vulgaris
 

Acnenet - Derm Disease Center (Flera bra bilder)
About Acne Support Group
Search the AAD Web Site
ACNE- from: Medicinenet
Acne- from: U. Iowa
Acne in Teens: Ways to Control It / AAFP Patient Information Handout- from: American Academy of Family Physicians
Acne Support Group
Accutane- from: Univ. of Illinois
DEMAND CARE Framtidens Hudcreme?
BOVINE Nordic Colostrum

Acne Rosacea
About Rosacea- Am. Acad. of Dermatology
The US Nat'l Rosacea Society

Furunklar
About Boils- UAB via Med Help Int'l Tillbaka till Fråga Helhetsdoktorn
Bertil Dahlgren uppdaterad 2009-01-15