Pollen
Frågor och svar. Tips från Fråga Helhetsdoktorn. Komplementärmedicinsk
fråga doktorn -funktion.
 
Pollen 
Introduktion

Femal Balans

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion

Pollen
Alla blomsättande växter producerar pollen som fungerar som bärare av det genetiska materialet. Pollenkornen utnyttjar oftast insekter, ffa bin, eller genom vinden. Pollen är också den huvudsakliga näringen för bin. Bi-pollen, dvs pollen som har samlats av bin är den vanligaste källan för pollen som konsumeras av människor. Bipollen är naturligt en blandning av olika sorters pollen. Bi-pollen innehåller också de allergiorsakande proteinerna som finns i pollenkornets yttre skal. . 

Pollenextraktion
Pollenkornen som används för produktion av pollenextrakt samlas från vissa speciella växter. Allergon, ett företag i södra i södra Sverige som har specialiserat sig på pollen som råmaterial för medicinsk och icke-medicinsk användning.
Pollenkornen insamlas och renas. Inga genetiskt modifierade växter används vid produktionen.

Tillverkning av pollenextraktet:
Genom befruktningen av via pollenslangen bildas stora mängder av SOD, SuperOxidDismutas, ett viktigt enzym. SOD stabiliseras genom tillsats av ett  skyddsprotein.

Standardisering:
Genom att alltid använda samma pollenmaterial och pistiller, samma extraktionsmetod och samma mängder så blir det slutliga extrakten standardiserat. En fördel med extraktet är att det yttre höljet som innehåller proteiner med potentiellt allergiframkallande egenskaper har avlägsnats från den slutliga produkten. Allergirisken är således reducerad till ett minimum.

S.O.D
För att skydda kroppen mot fria radikaler, se mera på sidan "antioxidantpyramiden", används flera reglerande försvarssystem. Det mest viktiga av dessa använder ett specifikt enzym, S.O.D. När vi åldras tappar enzymet en del av sin funktion och kan inte längre utföra sin funktion till 100%. Samtidigt producerar kroppen mera av de skadliga fria radikalerna som neutraliseras sämre. SOD, Super-oxide dismutas, är ett ämne som naturligt produceras i kroppen. En person som väger 70 kg har 4 gr (ca en matsked) SOD i sin kropp. Det låter inte mycket men det är nödvändigt för att cellerna ska fungera på rätt sätt. SOD tillverkas i levern, men inte alltid i tillräcklig mängd.
SOD kallas kroppens försvarslinje nummer ett och är en av de viktigaste antioxidanterna. Det stärker immunförsvaret och skyddar mot infektioner.
Den naturliga produktionen av SOD påverkas av faktorer som; miljöföroreningar, solexponering, rökning, fysisk överansträngning, återkommande infektioner, åldrandeprocessen, depression. Vetenskapliga undersökningar har visat att SOD tillverkat av pollen och pistiller är sammansatt av nästan samma substanser som SOD tillverkat naturligt i kroppen. Därför är pollen ett utmärkt komplement till de naturliga antioxidanterna. 
 
 

Det finns flera naturläkemedel, naturmedel och kosttillskott som baseras på pollenextrakt, rent eller i kombinationer. 

Femal Balans
Femal Balans är ursprungligen utvecklat för att reducera PMS-besvären och förkorta PMS-perioden.  Nu visar en helt ny skandinavisk studie från april 2004 att Femal Balans är lika effektiv vid klimakteriebesvär.  Det innebär att Femal Balans är det enda naturmedlet som bevisligen fungerar under hela kvinnans hormonella cykel. Femal Balans är resultatet av 10 års forskning och fem kliniska studier. Dessutom visar en ny studie att Femal Balans är lika effektiv vid klimakteriebesvär. Femal Balans används vid lindriga premenstruella besvär (PMS)  hos kvinnor med regelbunden menstruation. Se mera på "mammasidan"
Femal Balans  har i kliniska studier visat god effekt på de karakteristiska PMS-symptomen, framför allt den i många fall besvärande svullnaden, vilken beror på en vätskeansamling (ödem) och ofta medför en tillfällig viktökning.

Pressrelease
Receptmall
 Polbax
Polbax är tillverkat av pollen genom en unik process. Extraktet är framställt av färska pollen (den manliga delen av blomman) och färska pistiller (den kvinnliga delen). Under fortplantningsprocessen produceras stora mängder SOD för att skydda genetiskt material mot fria radikaler. Detta SOD tas tillvara och stabiliseras genom att tillsätta ”proteinbärare” producerade från olika typer av pollen. Därigenom är Polbax pollen extrakt en 100% naturlig produkt.

Receptmall

Frågor och svar


 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2005-01-11