Förstorad prostata, godartad prostataförstoring.
Introduktion
 
 

Länkar
 

 

Introduktion
Prostatan är en körtel, även kallad blåshalskörteln, som omsluter urinröret.  Den är beroende av det manliga könshormonet testosteron för sin funktion och hormonet stimulerar även en långsam tillväxt som sker även upp i hög ålder. Det är vanligt att prostatakörteln förstoras, även kallat  godartad prostataförstoring, "benign prostatahyperplasi", förkortat BPH. Mer än hälften av alla män som över 60 år har  prostataförstoring.  Godartad prostataförstoring och prostatacancer kan förekomma samtidigt och det gör att man måste vara observant i de fall då tillståndet bör utredas. 

Symtom
Knappt hälften av alla män med godartad prostaförstoring upplever symtom. Bara vissa av dem kommer att behöva behandling. Symtomen märks oftast när man kastar vatten. 

Vanliga symtom:

  • svag stråle 
  • behov av att krysta i samband med blåstömningen
  • en känsla av att blåsan inte töms helt
  • strålen upphör en eller flera gånger under vattenkastningen 
  • att man måste kasta vatten ofta under dagen och kanske också under natten med störd sömn och trötthet som följd
  • starka och plötsliga urinträngningar som är svåra att undertrycka. 
Det är dock bara en mindre del av de med förstoring som upplever symtom. Besvären uppstår när urinröret trycks ihop av den förstorade körteln. En undersökning av prostatan är en vanlig och viktigt åtgärd inom sjukvården och den som har symtom bör söka för en bedömning och för att kontrollera så att det inte ligger en prostatacancer bakom. 

Behandling:

Normalt sett behöver inte en förstorad prostata behandlas men genom att ge ett tillägg med sk fytosteroler tidigt kan den sjukliga tillväxten bromsas och stanna av. Den vanliga medicinka behandlingen är annars läkemedel som hör till gruppen alfablockerare.  Dessa får musklerna i urinröret och kring prostatakörteln att slappna av. Exempel på alfablockerare är Sinalfa, Hytrinex, Xatral och Alfadil. En annan princip är med läkemedel som minskar hormonomsättningen i körteln. Läs gärna mera om Proscar på Sexsidan.

Naturläkemedelsbehandling

Flera naturläkemedel innehåller ämnen som är värdefulla vid en godartad förstoring. 

Sågpalmetto
Sågpalmetto är en palmliknande växt som påverkar omvandlingen av testosteron och binds även till hormonmottagarnna, receptorerna
 
Curbisal (sågpalmetto)  Receptmall Etanolextrakt 320 mg
ekv ca 3,2 g frukt
Prostagard (sågpalmetto) Receptmall CO2 extrakt 160 mg
ekv 1,04-1,44 g frukt
Prostakan
(sågpalmetto + brännässelrot) 
Receptmall Extrakt 160 mg
ekv 1,6-2,3 g frukt
1-1,5 g nässelrot
Sabamin  (sågpalmetto)  Receptmall Extrakt 320 mg
ekv 2,88-3,84 g frukt

Pollenextrakt
Pollenextrakt har även visad effekt vid prostataförstoring: Cernitol
ReceptmallKosttillskott
Det finns även flera medel som är registrerade som kosttillskott som innehåller ovan nämna växtmedel.

Kirurgisk behandling
Om förträngningen har gett ett totalt stopp för att tömma blåsan eller vi mera uttalade symtom och problem med infektioner brukar man rekommendera operation. En nyare metod är att behandla prostatan med mikrovågsbestrålning. Det ger en uppvärmning som kan förstöra en del av den förstorade vävnaden 
Tillbaka till Helhetsdoktorn

Bertil Dahlgren, uppdaterad 2009-06-18