Restless legs , tips från Fråga Helhetsdoktorn 
Introduktion

Läkemedel

Naturläkemedel

Fysikalisk terapi

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion
Ungefär 10% av Sveriges befolkning lider av sjukdomen Restless
Legs, rastlösa ben. Den karakteriseras av obehagskänslor och myrkrypningar i benen, främst på natten och när man är i stillhet. 

Läkemedel
Parkinsonmediciner, både L-dopa och sk dopaminagonister har visats ge effekt. 
Andra grupper är epilepsimediciner som verkar genom att allmänt sett dämpa aktiviteten i olika nerver. 
Symtomdämpande medel kan vara ur Valumgruppen (bensodiazepinger som Stesolid mm)

Naturläkemedel, naturmedel och kosttillskott.
Kärlvidgande medel i form av B-vitamintillskott och Ginko Biloba-extrakt kan provas. Det finns även naturmedel som innehåller L-dopa, läs om Zandopa, medlet med Auyrvediskt ursprung på sidan om Parkinsons Sjukdom.

Fysikalisk Terapi
Akupunktur, växelbad, massage i olika former kan provas. TNS behandling och CFS (Cutaneous Field Stimulation)

Frågor och svar:
Vadkramper
Brevfråga från Året Runt nr 47-02
Jag lider av kramp i vaderna på nätterna. Det är besvärligt eftersom jag måste ställa mig upp och har svårt att somna om. Jag har nu hört talas om ett medel gjort av brännässlor som lär hjälpa. Jag tror att det heter Urticalcin av Dr Vogel. Vet du något om detta eller om det finns något annat som hjälper?

Svar:
Urticalcin är ett naturmedel som bl.a. innehåller extrakt från brännässla. Det anses öka kroppens upptag av kalk och ger också ett litet tillskott av kalk och kisel. Vadkramper lindras ofta om man tar ett mineraltillskott. De små tabletterna är ofarliga och man kan prova dem en kort tid på egen hand. Skulle detta inte räcka kan man prova med ett kosttillskott som innehåller extra mineraler
som kalk (innehåller kalcium) och magnesium. Ett naturligt förekommande mineral är dolomit som innehåller ungefär 2 delar kalk på en del magnesium. Det finns andra tillskott med magnesium, kalk och bor som dessutom inte innehåller
spår av tungmetaller som man annars kan råka ut för om man tar sämre kvaliteter av dolomitkalk. Ska man ta högre doser med mineraler under en längre tid är det
bra att göra en läkarkontroll innan så att det inte är något problem med njurarna. Ett njurfel kan ibland påverka saltbalansen i kroppen men även ge problem med risk för överdosering om man tar extra mineraler.

Orsaken kan också bero på störningar i cirkulationen. Den kan förbättras av massage, varma och svala växelfotbad, akupunktur och behandling av eventuellt förekommande ömma punkter i muskulaturen. Stretching av vadmuskulaturen kan göra så att krampen inte lika lätt utlöses och gör gärna regelbundet några minuters töjning av musklerna på benens baksida några gånger per dag.

När orsaken har konstaterats bero på problem med cirkulationen i venerna kan man prova ett naturläkemedel som innehåller extrakt av hästkastanj som heter Venokan. 

Detta medel går även att kombinera med mineraltillskottet och det övriga metoder som har nämnts. 

Det Du har kan också vara en form av " restless legs" och då har man andra metoder som man kan ta hjälp av. Återkom i så fall för ytterligare råd
om du inte blir av med problemet. 

Fråga
Jag har värk i benen, fötterna sover och det sticker. På en neurologmottagning har jag undersökts med EMG som visade polyneuropati. Man har kontrollerat B12, folat och kobalamin och dessa prover var bra. Jag har fått Neurontintabletter
att ta men blir väldigt trött av dessa och besvären finns fortfarande kvar. Läkaren säger nu att "det finns inget mer att göra nu" Nu har jag svårt att sova på nätterna, svårt med att gå och röra mig. Finns det något naturmedel? Vet du
om något som jag kan göra?

Svar:
Det finns inget "mirakelnaturmedel" som man kan rekommendera till alla med polyneuropati (förtviningssjukdom i de små nerverna). Detta är en sjukdom som kan ha många olika orsaker och i många  fall har man dessvärre ingen kunskap om vad som kan vara bakgrunden. Det finns ärftliga varianter, andra kan bero på förgiftningar, lösningsmedelsskador, alkoholskador, diabetes, mm.

Även om B-vitaminhalterna i ditt blod var normala kan man ändå prova att under något halvår ge rejäla doser av B-vitaminer för att se om symtomen kan bromsas upp då vissa genetiska former beror på defekter i B-vitaminberoende enzymsystem. Vissa former av sjukdomen kan bromsas upp med ett tillskott 
av Q10. Diabetespolyneuropatin lindras genom ett tillskott av omegaolja och det kan rekommenderas försöksvis även vid andra polyneuropatier också enligt min mening. Som rehabläkare brukar jag ibland rekommendera anpassad träning och lindrande behandlingar via sjukgymnast. Anabolt verkande könshormoner kan komma i fråga för den som har brist och man har säkert redan kontrollerat att
du inte har någon brist på sköldkörtelhormon. Tillväxthormon kan vara svårt att få tag i men du kan prova ett tillskott av råmjölk som innehåller tillväxthormonliknande ämnen. 

Neurontin är en nervaktivitetsdämpande medicin som vanligen används vid epilepsi och muskelsmärtor. Se mera på sidan om Fibromyalgi. Den kan vara mycket välgörande vid polyneuropatier med smärtor men medicinen kan inte bromsa upp sjukdomen. Varm-kalla växelbad och massage kan lindra. Tänk dock på risken för hudskador även vid massage och massagebad  när man behandlar områden där neuropatin har gett nedsatt känsel, t.ex. vid diabetes.  De små blodkärlen styrs också av nerverna och en cirkulations- störning föreligger ofta. Ett naturläkemedel som kan ge symtomlindring då är Ginko Biloba extrakt. 

Fråga
Jag väcks flera gånger på natten av värk i musklerna i benen och ibland även i överarmarna. Vårdcentralen har tagit sänkan (3), Hb 145 samt kontrollerat att jag ej har B12-brist eller diabetes. Jag tar inga läkemedel och känner mej helt frisk för övrigt men har ett lätt känselbortfall nederst i ena benet som dock ej stör mej.
Vad kan det bero på? Vad göra? Finns det naturmedel mot Restless Legs?

Svar: Din läkare har uteslutit några vanliga orsaker till dina besvär som mycket väl kan vara en form av "restless legs". Magnesium- och kalkbrist kan också ge
liknande besvär och i stället för att direkt ta nya prover kan Du prova med ett kosttillskott några veckor. Eftersom Du har ett normalt Hb-värde är sannolikheten mindre att Du har järnbrist. Det är annars en vanlig orsak till restless legs men man ska inte ta järntillskott om man inte lider brist.  Medel som innehåller L-dopa, ett vanligt ämne i parkinsonmedicin, kan ge god symtomlindring. Jag brukar ibland ordinera en sådan medicin i låg dos försöksvis för att se om det kan förbättra läget. L-dopa finns också i en del naturprodukter som bönan Mucuna pruriens som är en av nära 2000 medicinalväxter som används inom den indiska Ayurveda-medicinen. Den finns t.ex. i kosttillskottet Restorin men tyvärr inte i något godkänt naturläkemedel i Sverige. I detta läge väljer jag då som läkare apotekstalternativet i stället. Ta upp det med Din läkare för det är receptbelagda medel. Vid dåligt effekt av behandlingen kan man behöva gå vidare, t.ex. med prover för att se om Du kan ha drabbats av den s.k. fästingsjukan, borrelios, med tanke på att du har ett känselbortfall i ett ben.

Andra behandlingar som kan provas är en manuell terapi av ryggen med behandling av stela leder och eventella förefintliga ömma muskelpunkter, triggerpunkter. En akupunkturbehandling kan också provas vid denna typ av besvär.

Vaknar av skakningar
Brevfråga ur Tidskrift för Hälsa, nr 1 2003. 
Sedan cirka 3 år tillbaka har jag besvär med pirr och ilningar, ibland små skakningar på insidan av låren, insidan av överarmarna och i mellangärdet. Jag vaknar 2-3 gånger varje natt på grund av det här, sedan mattas besvären och försvinner efter någon minut. En läkare ordinerade 10 mg Stilnoct och 10 mg Seroxat, men det förändrade ingenting. Jag slutade äta kött för 4 år sedan men äter fisk då och då och någon gång kyckling. Jag har B 12-brist och får en spruta mot det varannan månad. Förutom det är jag en frisk 63-åring.
Birgitta

Svar: 
Besvär liknande dem som Du har kan förekomma vid brister inte bara på B12 utan på flera andra ämnen som järn, magnesium, kalcium, folsyra, sköldkörtelhormon, essentiella fettsyror, zink, selen mm. Kontakta därför läkaren igen och be att få göra en utökad kontroll för att utesluta även andra brister. Sedan kan man ibland behöva högre doser B12 än bara en spruta varannan månad. Prova en högre dosering under några månader. Läkaren kan också testa en tid med en låg dos Parkinsonmedicin som är effektiv vid det som man vanligen kallar ”restless legs”. Ibland kan det vara en sjukdom som kallas polyneuropati bakom liknande besvär och det finns en undersökning som kallas EMG som då kan ge information om tillståndet. Ta dock inga tillskott på egen hand innan läkaren har tagit några extra prover för då ”förstör” man ibland utredningen. När proverna är tagna kan Du ta ett tillskott av ovanstående medel i första hand. 
Den som dricker mycket koffeininnehållande drycker som kaffe och te kan även drabbas av dessa besvär. Dessa drycker driver ut salter ur kroppen, exempelvis magnesium och det ger lätt upphov till småkramper i muskulaturen. En lindrande behandling när brister har uteslutits kan vara akupunktur. De sömngivande och antidepressiva  medel som Du har fått verkar inte hjälpa även om man bör ta Seroxat under flera veckors tid för att kunna uttala sig säkert om effekten.
Skulle inte detta hjälpa är du välkommen att åter höra av Dig så ska jag försöka tipsa vidare.

Bertil DahlgrenTillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2003-03-21