Motverka hösttröttheten! ,tips nr 47 från Helhetsdoktorn
Orsaker

Kost

Allergier

Inflammation
 
 
Adaptogener
Ginseng
Ginko Biloba
Rysk Rot
Schisandra
Chi San
Biostrath

D-vitamin

Ginseng och
cancerrisken

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Orsaker

Hösten är en tid då mänga känner sig tröttare än normalt. Det förändrade dagsljuset påverkar kroppskemin och det är viktigt med en regelbunden livsföring. Vidare bör man utnyttja möjligheterna till att vara ute i friska luften så mycket som möjligt även för att utnyttja dagsljuset.

Vid kraftig och oklar trötthet är det viktigt att kontrollera att det inte ligger någon sjukdom bakom och de vanligaste sjukdomsorsakerna kan man kontrollera vid allmänläkarmottagningen. En "trötthetsutredning" bör utföras om man inte vet säkert orsaken till tröttheten. En depression är också en vanlig orsak. Läs mera på sidan om Depression

Kost
En kost som baseras på livsmedel med lågt glykemiskt index ger mera proteiner till hjärnan som den behöver för att man inte ska drabbas av obalanser mellan olika budbärarsubstanser och därigenom onödig trötthet. Välj gärna livsmedel som innehåller rikligt med fetter av den typ som bygger upp hjärnan, se mera på "Fettsidan" Den vegetariska kosten innehåller relativt sett mera inositol och tryptofan som då lättare transporteras in till hjärnan där de hjälper till att uppehålla normala nivåer av hjärnans signalsubstanser. Nya kunskaper om näringsämnen gör att man talar om "smart mat" som ger optimal näring för att hjärnan ska fungera på bästa sätt.

Allergier och överkänslighet
Allergier och födoämnesöverkänslighet är vanliga och en bra tarmflora anses minska risken för att dessa tillstånd ska uppkomma. Ett exempel är Celiaki, en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till en skada på tunntarmen. Gluten är ett protein i vete, råg, korn och havre (Även om man kan tåla havre i vissa former). Förekomsten ökar men det kan också vara en effekt av att man bättre känner igen tillståndet och på så sätt kan ställa diagnosen tidigare. Mera frekvenssiffror finns under sidan om psoriasis. Symtomen kan ibland likna "nervösa tarmbesvär". Förutom symptom från mag-tarmkanalen kan man känna oförklarlig trötthet, minska i vikt och/eller ha låga järnvärden. Ibland är tillståndet svårt att diagnosticera även efter en utredning. En kostbehandling med exempelvis en glutenfri vegankost kan då befria den drabbade från ett långvarigt trötthetstillstånd.

Inflammation
Inflammationer drabbar ibland olika organ men när den sitter mera diffust i kroppen är trötthet det kanske mest framträdande symtomet (och enda?). Ett exempel är Sjögrens syndrom. Jättenattljusoljan lindrar och i kombination med en fettsnål kost som innehåller hög andel av de nyttiga fettsyrorna får man en större effekt eftersom det inte bara är det totala intaget av oljan som är av betydelse utan också andelen av fettet som består av de nyttigare omega-3-fettsyrorna.

Också vid andra trötthetstillstånd har man sett att immunsystemet är involverat i sjukdomsprocessen. Vid kroniskt trötthetstillstånd och vissa former av fibromyalgi har man provat att stimulera immunsystemet med injektioner av stafylokockämnen (från "varbakerier") Dessa bakterier ska normalt inte förekomma i någon högre grad i vårt mag-tarmsystem. En del patienter med dessa sjukdomar får också effekt på tröttheten med en kostomläggning som stärker de nyttiga mjölksyrebakteriern i stället för varbakterier och svavelbakterier. Ofta bryter sjukdomarna ut efter en influensa. En forskargrupp i Australien har upptäckt att de här patientgrupperna ofta har en störd bakterieflora i luftvägarnas och mag–tarmkanalens slemhinnor.


Det finns en del kosttillskott som man kan ta för att öka energin lämpligen under en 2-3 mån lång kur:

Adaptogener

Ginseng

Denna ört finns i ett flertal olika beredningar t. ex. i Gericomplex och Gerimax där det även ingår multivitamineraler.
 

Ginko

Extrakt från det kinesiska tempelträdet har visats öka hjärnans cirkulation och det finns även i ett kombinationspreparat med ginseng i Aruna. Högkoncentrerade extrakt finner man i t. ex. Gink-Yo och Seredrin Forte.

Rysk rot

Denna traditionellt använda Araliaväxt innehåller flera ämnen som verkar centralstimulerande och milt uppiggande. Enligt stressforskare finns det teorier som förklarar hur den kan verka genom att tillföra ämnen som är viktiga för hjärnans reaktion vid stress. Roten har varit omskriven i pressen och lite olyckligt lanserats som "undermedel". Använd den som ett medel att öka kroppens förmåga att anpassa sig till påfrestningar. Läs mera

Rosenrot 

Växer i svenska fjällen och tillhör familjen fetbladsväxter. Roten innehåller den stimulerande glykosiden salidrosid. Vid extrahering har de verksamma ämnena, adaptogenerna, förädlats. Man har inte kunnat påvisa några biverkningar vid normal dosering. Säljs som "Arctic Root".

 

Schisandra

Schisandra (Schisandra chinensis), är en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Dess användning har traditionellt varit vid hosta, leversjukdomar (Se Leversjukdomar ) och även vid långdragen trötthet. Växten har stimulerande effekt i små doser men den anses försvinna vid högre dosering. Innehåller som verksamma ämnen lignaner.
Kontraindikationer:Bör ej användas vid graviditet annat än för att stimulera värkarbetet under förlossning. 
 

Dessa tre preparat finns nu också i en kombination som kan vara praktisk.
Chi San  Chisan är en  direktverkande  kombination av flera adaptogener, Schisandra, Rosenrot  och Rysk Rot. Snabbt  prestationshöjande vid tillfällig  trötthet, redan efter 30 min


Ovanstående kosttillskott brukar räknas till "adaptogener" och det finns flera ytterligare örter och preparat som har dessa egenskaper. De är testade och ofarliga att ta i rekommenderade doser om man är frisk men man bör konsultera läkare om man har exempelvis en blodförtunnande behandling med Waran (medel som kräver regelbunden blodprovstagning) eller om man har en kraftig medicinering med höga doser i kombination med försvagad lever.
Oftast är kosttillskotten till fördel för dessa personer men det är är värdefullt att den ansvarige läkaren känner till tillskotten.
Adaptogenerna kan även öka leverns avgiftande förmåga och på så sätt tänkas ge en sänkning av läkemedlens halt i blodet.

Biostrath 
Finns flytande och i tablettform. I Biostrath ingår ett stort antal mineraler, spårämnen, aminosyror och vitaminer. Biostrath är en helt naturlig produkt, en jästkultur som matats med en mängd vildväxande örter och läkeörter t.ex kamomill, balsam, fänkål och pepparmynta. Biostrath är en produkt som alla kan ta som stärkande komplement dagligen eller periodvis. Även allergiker som reagerar mot gluten och/eller laktos kan tryggt ta tabletterna men mixtueren innehåller en lien den maltextrakt. Diabetiker kan ta produkten i tablettform helt riskfritt. För skoltrötta barn är Biostrath ett utmärkt tillskott. Receptmall
D-vitamin
D-vitaminets betydelse vid trötthetstillstånd har kommit i ljuset det senaste året. En hög engångsdos D-vitamin har visats ge en minskad trötthet i samma nivå som efter 2 veckors ljusbehandling. Se mera på en viktig sida om D-vitamin


Ginseng och cancerrisken
I vårt samhälle sprids många myter och inte minst då om hälsa. En fundering väcktes tidigare om att ginseng skulle ha östrogen effekt och då vara olämpligt att  ge till dem som hade drabbats av en östrogenkänslig cancerform. Bakgrunden var sannolikt att man kopplade ihop en del blödningsrubbningar hos kvinnor i klimakteriet med att man hade börjat med ett kosttillskott. 

Risksidan om ginsengBrister

Järn
Järnbrist är en vanlig orsak till trötthet men det gäller att inte överdosera. Vanliga järntillskott innehåller ofta järnsalter som kan reta en känslig magslemhinna. Det allmänt använda järntillskottet Blutsaft innehåller järn i en form som tolereras av de flesta. Receptmall. Liksom för de andra järnpreparaten gäller det att inte överdosera för det finns flera tillstånd där det inte är bra med ett överskott av järn. Ferronol är ett tillskott som även innehåller folsyra. ReceptmallGrönsaker, speciellt bladgrönsaker samt bröd bakat av långtidsjäst deg ger ett gott järntillskott men det är ofta klokt att ta en kontroll med exempelvis Multitest. för att se att man inte har för mycket eller för litet. Det vanliga blodvärden (S-Hb) visar bara hur mycket av det röda blodfärgämnet hemoglobin som man har i blodet och inte om man får för mycket eller för litet järn. För mycket järn kan göra blodet för tjockt och innebära en hälsorisk med ökad belastning på hjärta och cirkulationssystem. En delvis medfödd form av leversjukdom är Hemokromatos där överskottet kan lagras in i lever och bukspottkörtel. Lätta former är vanligare än vad man har trott hittills.

Översikt järntillskott

Blutsaft Ferronol
Förpackning 250 ml 500 ml
Dagsdos 20 ml 15 ml
Järn (/dagsdos) 20 mg 21 mg
B1 1 mg 1,1 mg
B2 1 mg 1,3 mg
B6 1,5 mg 1,5 mg
B12   2 mcg
Folsyra   400 mcg
C-vitamin 20 mg 60 mg


En 1-2 veckors hälsosemester med "batteriladdning" kan göra susen och ge energi och kunskaper att ta hand om trötthetstillstånd hela året. Se även Vårdepression.
Många mediciner ger trötthet som biverkan. Här hittar Du en lista över mediciner som har trötthet som en vanlig biverkan. 

Frågor och svar

Tidigare publicerad i Året Runt nr 22 2003 under ”Fråga doktorn om naturmedel”. 

Hej!
Min 16-åriga dotter har sista året haft det jobbigt med sig själv. På sistone har hon även haft ångest. Som förälder blir man förtvivlad när man ej kan hjälpa sitt barn och vi har beställt tid hos en psykoterapeut. I väntan på
tid hos denna så besökte jag hälsokosthandeln och frågade om de hade något medel mot ångest. Jag fick då tips om medlet rosenrot med doseringen 2 tabletter på morgonen och ev 1 tablett på em. Flickan är som en ny tjej och vill absolut avbeställa tiden hos terapeuten.  Enligt hälsokosthandlaren så skall hon vara hjälpt efter att ha ätit denna dosering i ca 14 dagar! Nu till min fråga? Är medlet på något vis skadligt eller
beroendeframkallande för min dotter. Vågar vi låta henne äta av medlet som en stående dos? Jag ger henne också Eye-Q. Vad tror Du om det medlet för henne? Effekten av detta medel har hon ej känt av. Har tagit
6 kapslar om dagen i ca 2 mån tid. Man vill sitt barn så väl men Eye-q är väldigt dyrt och som tonårsförälder har man redan stora utgifter och vill därför ej  lägga ut pengar på något som ej har önskad effekt.
Tonårsmor.

Svar: 
Det är klokt att prova kosttillskott och jag rekommenderar ofta en kombination av fettsyror, B-vitaminer, adaptogener som rosenrot och ginseng som tilläggsbehandling vid problem med nervsystemet. Medlen ska inte ersätta en behandling rekommenderad av läkare eller en terapeut. Dessa tillskott har visade effekter och de kan ges i kombination med annan behandling som psykoterapi och antidepressiva medel. Rosenrot har en snabbt insättande adaptogen effekt,dvs motverkar stressreaktioner. Det är inte beroendeframkallande och man har inte noterat några biverkningar vid längre tids användning. Det finns begränsad kunskap i Sverige om långtidsanvändning men det finns inte någon känd  risk för beroende som för vissa läkemedel som används vid ångest. Essentiella fettsyratillskott som Eye-Q ger inte någon omedelbar uppiggande effekt så det kan vara svårt att veta hur stor effekt som hon har av det. Efter 2 månader med denna högre dosering skulle hon kunna gå ner till en underhållsdosering på 1-2 kapslar per dag. Det bör nog de
flesta av våra svenska ungdomar göra som inte äter fet fisk
regelbundet.

Bertil Dahlgren


Ginseng: 
Info från Hälsokostrådet:
http://www.halsokostradet.se/Filer/HKR=Ginseng_feb-03.pdf
Pågående studie:
Effects of Ginseng and Ginkgo on Drug Disposition in Man

Trötthetslänkar:
Trötthet vid Sjögrens Syndrom 

På engelska:
Secret Legend: Rhodiola Rosea—Arctic Root!

Mailing lists (Engelskspråkig)

  • Life Enhancement News

  • With John Morgenthaler, Ward Dean & Steven Fowkes.
    To subscribe, email Smart snabel-a  andronix.org with "subscribe your@email.address".

Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2010-01-31